Videospeler inladen...

"150 miljard aan investeringen nodig": experts komen met rekening voor investerings­pact

Om het investeringsniveau in ons land op te krikken, zijn er tegen 2030 voor ongeveer 150 miljard euro aan investeringen nodig. Dat staat in het eindverslag van het Strategisch Comité. Premier Charles Michel (MR) riep dat comité in het leven om een nationale strategie voor investeringen uit te werken. Het moet volgens de premier helpen van ons land een "nieuw Eldorado" te maken "dat aantrekkelijk is voor investeerders".

De premier zette twee jaar geleden zijn schouders onder het initiatief. Hij wilde paal en perk stellen aan de onderinvesteringen in ons land. Een Strategisch Comité stelde dinsdag in Tervuren zijn eindverslag voor, tijdens een groots opgezet evenement met een pak hoge gasten.

De bedoeling van het pact is dat de privésector en de overheid samen 150 miljard investeren in de economie van de toekomst. 45 procent daarvan is voor rekening van de overheid. Ze situeren zich op het domein van de digitalisering, cyberveiligheid, onderwijs, gezondheidszorg, energie en mobiliteit.

Die injectie zou de economie jaarlijks met 1,5 tot 2 procent doen groeien tot 2030. Anders gezegd: zonder de investeringen zou tegen 2030 50 miljard euro minder welvaart worden gerealiseerd.

Delbaere: "Samenwerking is essentieel", maar PS-kopstukken ontbreken op bijeenkomst

Voorzitter Michel Delbaere (rechts op foto bovenaan) benadrukt het belang dat iedereen samenwerkt. Dat gaat zowel over de verschillende overheden in ons land, als de ondernemingswereld, universiteiten en de civiele samenleving. "Zonder samenwerking heeft het geen kans op slagen", zegt Delbaere.

Net die samenwerking tussen de verschillende overheden lijkt niet vanzelfsprekend. Meteen na de bijeenkomst zond de voorzitter van de MR, Olivier Chastel, het bericht rond dat hij "betreurt dat de Brusselse minister-president en de minister-president van de Franstalige Gemeenschap niet aanwezig waren op de bijeenkomst". Voor Brussel tekende enkel de minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD) present. De minister-president van Vlaanderen, Geert Bourgeois (N-VA), was wel aanwezig. 

Minister-presidenten Rudy Demotte en Rudi Vervoort, beiden van de PS, reageren dan weer dat de premier "propaganda voert" aan het einde van de legislatuur. Rudy Demotte, minister-president van de Franstalige Gemeenschap, zegt dat hij geen informatie heeft ontvangen over de inhoud van dit rapport, waarover geen enkele raadpleging heeft plaatsgevonden voor de presentatie. 

Ook volgens Groen lijkt de bijeenkomst "op een campagnemoment". "Bij de premier ligt de focus op het bedrag. Het is begonnen bij 30 miljard, nu is het 150", reageert fractieleider voor Groen Kristof Calvo. "Maar er worden onvoldoende keuzes gemaakt. Op vlak van energie spreekt men zich niet uit over de kernuitstap. Doodjammer", vindt Calvo. Groen hoopt wel dat ze kunnen samenwerken: "We hopen dat de premier wil bijsturen in overleg met de oppositie in het parlement."  

De volgende vergadering van het Overlegcomité zal een nieuwe kans zijn 

Charles Michel (MR)

"Ik zal samenwerken met diegenen die van goede wil zijn", reageert premier Michel. “Ik ben niet geïnteresseerd in de kleine politieke polemiek rond dit pact.” Het Overlegcomité tussen de verschillende regeringen is voor de premier een kans om alle neuzen in dezelfde richting te krijgen. 

Meest gelezen