AFP or licensors

300 jagers leggen schietexamen af in Leopoldsburg

Het Agentschap Natuur en Bos organiseert vandaag en morgen het praktisch jachtexamen op het militair domein in Leopoldsburg. De kandidaten legden al een theoretisch examen af en ook het deel veiligheid en hagelschieten is al achter de rug. De overgebleven 300 kandidaten moeten nu dus nog leren schieten met kogels.

Kogelschieten

"Bij de proef kogelschieten moeten de kandidaten vijf treffers halen met 10 kogels, op een afstand van 75 meter", zegt Danny Maddeleine van ANB. "Het examen heeft twee hoofddoelstellingen. Ten eerste veiligheid: we moeten nagaan of de kandidaat veilig kan omgaan met jachtwapens. En ten tweede trefzekerheid: als een kandidaat schiet, moet hij het wild dodelijk treffen zodat het dier zo weinig mogelijk lijdt."

Brevet

Het Agentschap Natuur en Bos organiseert dit examen in opdracht van de overheid om de jacht in goede banen te leiden. "Dit examen is nodig om alles te reguleren", gaat Maddeleine verder. "Als de kandidaten slagen in dit examen, dan krijgen ze toestemming om te jagen in Vlaanderen en ook in sommige buurlanden."

Het profiel van een toekomstige jager is heel uiteenlopend. "Er zijn veel jonge mensen die deelnemen, voornamelijk mannen", zegt Maddeleine. "Maar toch zijn er ook 10 à 15 procent vrouwen, uit alle lagen van de bevolking."

Meest gelezen