Videospeler inladen...

Sargentini: "Dit gaat over de rechten van de Hongaren, niet over migratie­standpunt van Hongarije" 

Het Nederlandse Europees Parlementslid Judith Sargentini (GroenLinks) hoopt dat ze morgen een tweederde­meerderheid krijgt in het Europees Parlement voor haar rapport over Hongarije. Daarin klaagt ze aan dat de rechtstaat in Hongarije in het gedrang is. Als die tweederdemeerderheid er komt, kan Hongarije zijn stemrecht in de Europese Unie verliezen. 

De Hongaarse premier Victor Orbán toonde vandaag geen berouw tijdens het debat over het rapport in het Europees Parlement. Hij beweerde dat de kritiek van Europa vooral te maken heeft met het migratiestandpunt van Hongarije. "Hongarije wordt veroordeeld, omdat de Hongaren hebben beslist dat we geen land voor migranten worden", stelde hij. Maar Sargentini spreekt dat tegen. 

"Dit gaat over de rechten van de Hongaren", zegt Sargentini in "Terzake". "Zij hebben geen vrije media meer, ze worden niet meer gelijk behandeld voor de wet. Viktor Orbán, zijn familie en zijn vrienden vullen hun zakken met subsidiegeld uit Europa. Dat geld is bedoeld voor mensen in zijn land. Dit gaat helemaal niet over migratie. Dat proberen te zeggen ontneemt de Hongaren het recht op een democratie zoals wij die allemaal hebben. Mijn rapport gaat nauwelijks over migratie."

Politieke spelletjes

Sargentini putte voor haar rapport vooral uit rapporten van de Verenigde Naties, rechtszaken en rapporten van de Raad van Europa. "Niemand heeft er nog een gat in kunnen schieten", zegt ze. Ze ging zelf naar Hongarije, maar niet met een officiële delegatie. "Ik was heel graag met een officiële delegatie gegaan. Maar in het Europees Parlement werden politieke spelletjes gespeeld. Ook de partij van Orbán stemde tegen een officiële missie. Dat vond ik vreemd, want het leek mij verstandig dat ze me lieten komen."

Hoe het morgen zal uitdraaien, kan Sargentini niet zeggen. "Er is een goede meerderheid voor mijn rapport, maar of er een tweederdemeerderheid is, weet ik niet. Alle politieke partijen moeten vanavond hun gedachten daarover vormen."

Ze zegt dat de N-VA niet voor het rapport zal stemmen. "Ze gaan zich onthouden, maar daar hebben we niets aan als we op zoek zijn naar een tweederdemeerderheid. Als zij zich willen blijven associëren met een regime dat eigen burgers de vrijheid van meningsuiting ontzegt, dan hebben we een probleem met Europa."

"Ik snap dat N-VA het antimigratiestandpunt van Orbán deelt. Er zijn nog veel meer landen die dat delen, ook de Italiaanse nieuwe regering. De Nederlandse regering is ook niet zo pro-migratie. Dat is een ander gevecht om te vechten. Waar het om gaat, is dat wij in Europa onze waarden hoog hebben en dat het niet kan dat je rechters ontslaat en die vervangt door je eigen vriendjes. En dat je Europees belastinggeld gebruikt om jezelf te verrijken."

Meest gelezen