Paramotorvlieger herhaalt ganzenstunt uit "Copy beest" met succes: "Magisch"

Toon Hylebos is een fervent paramotorvlieger. Toen hij vorig jaar Dieter Coppens bezig zag in het programma "Copy beest", had hij dezelfde droom: vliegen met zijn zelf opgekweekte ganzen. En dat is hem wonderwel gelukt. 

De rol van mama-gans


Zo'n drie maanden geleden broedde Toon drie ganzeneieren uit. Ze zagen in hem een moederfiguur en volgden hem overal waar hij ging. "Dat noemen ze inprenting," vertelt Toon bij Geert Houck van Radio 2 Oost-Vlaanderen, "geen conditionering. Door dat fenomeen te 'misbruiken' volgden ze mij dan in plaats van een mama-gans."

(Lees verder onder de foto.)

Het doel: samen de lucht in

Toon trainde de ganzen constant: eerst een wandelingetje in de tuin, dan langere wandelingen en ten slotte in looppas. Dat alles met het oog op het uiteindelijke doel: samen met hem de lucht in gaan. Zo moesten ook geleidelijk aan wennen aan het geluid van de paramotor en het zeil.

Toon is hondenbegeleider bij de federale politie, maar ganzen temmen is toch een ander paar mouwen. "Je kunt ze niet trainen zoals een hond. Ze doen gewoon hun zin."

(Lees verder onder de foto.)

Vrij als een vogel


Het vliegen met de ganzen is magisch voor Toon. "De mensen zeggen wel eens: 'Je bent zo vrij als een vogel', bij mij kan je dat letterlijk nemen als die vogels naast je blijven vliegen." 

Hoe lang de ganzen bij Toon willen blijven, weet hij niet. Als ze op een dag besluiten om met een troep mee te vliegen naar het zuiden, dan is dat hun volste recht, zegt hij.

(Lees verder onder de foto.)

Monnikenwerk

Of dit experiment voor herhaling vatbaar is, weet hij niet. "Het is een echt monnikenwerk. Je moet ze 's morgens en 's avonds uitlaten en zindelijk kan je ze niet krijgen. Ze hebben een kleine maag en laten we zeggen dat er om de 7 minuten stoelgang uit komt. Het is zeker niet zo makkelijk als een hond houden."

Bekijk hieronder een filmpje dat Toon maakte tijdens het vliegen:

Meest gelezen