Videospeler inladen...

Bijna 100 transmigranten opgepakt in West-Vlaanderen: "Een van de grootste politieacties die we ooit deden"

In de provincie West-Vlaanderen heeft de politie vannacht een grote actie gehouden tegen mensensmokkel. In de haven van Zeebrugge, op snelwegparkings en aan verschillende busstations werden ruim 200 agenten ingezet. Er werden in totaal 97 transmigranten opgepakt. 

"Het is één van de grootste acties die we al ooit gedaan hebben", zegt Carl Decaluwé, de gouverneur van West-Vlaanderen. "Het was een positief gegeven omdat ook politiezones die niet geconfronteerd worden met de problematiek, een grote solidarteit hebben getoond met de zones die al jaren onder druk staan."

Bij de politieactie werden in totaal 97 transmigranten opgepakt. Agenten konden op de snelweg onder meer een bestelwagen klemrijden met daarin 24 mensen die uit Duinkerke kwamen.

"Ik heb een aantal gesprekken gehad met die mensen", vertelt Decaluwé. "Die kwamen uit Tunesië, Eritrea en Syrië. Ik heb lang gesproken met een Syriër om hem proberen te overtuigen om hier asiel aan te vragen, maar die wilde echt naar Groot-Brittannië.  Het is echt nodig dat de Britten ontradingscampagnes opstarten."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) en staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reizen vandaag naar Groot-Brittannië voor overleg over mensensmokkel. Ze zullen vragen om Britse agenten naar ons land te sturen om hier transmigranten te ontmoedigen om via ons land naar Groot-Brittannië te trekken.  

9-puntenplan

Gisteren stelde Jambon en Francken nog hun 9-puntenplan voor in de strijd tegen transmigranten.  Zo komt er één nationaal administratief centrum voor transmigratie in het centrum 127 bis in Steenokkerzeel, waar iedereen die via ons land illegaal op doortocht is naar het Verenigd Koninkrijk, naartoe gebracht zal worden.

"Ik heb vannacht zelf gemerkt hoe arbeidsintensief de afhandeling is", zegt Decaluwé. "Er komen zeker nog onaangekondigde acties. Onaangekondigd, want mensensmokkelaars zijn vrij snel op de hoogte. De volgende keer is het de bedoeling dat de opgepakte vluchtelingen naar Steenokkerzeel gebracht worden. Met het nieuwe centrum zullen de lokale politiediensten zeker ontlast worden".

(Her)beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1

Herbekijk hieronder de reportage uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen