Archieffoto

Meer dan honderd doden gevreesd na schipbreuk op Middellandse Zee

Bij een nieuw ongeluk op de Middellandse Zee zijn mogelijk meer dan honderd mensen om het leven gekomen die vanuit Libië met rubberbootjes de oversteek waagden naar Europa. Dat meldt Artsen zonder Grenzen.

Het ongeluk gebeurde ruim een week geleden al, maar het nieuws is nu pas bekend geraakt, op basis van de getuigenissen van overlevenden die naar Libië zijn overgebracht. De 276 overlevenden werden op 2 september door de Libische kustwacht gered en teruggebracht naar het land in burgeroorlog.

De schipbreukelingen kwamen uit landen als Soedan, Mali, Nigeria, Kameroen, Ghana, Algerije, Egypte en Libië. In dat laatste land stapten ze op 1 september op twee bootjes, zegt Artsen zonder Grenzen.

Motorpech

Toen ze in de buurt van Malta kwamen, kreeg een van de bootjes motorpech. Het andere, met 165 volwassenen en 20 kinderen aan boord, raakte lek. Slechts enkele opvarenden hadden reddingsvesten. De overlevenden konden zich redden door zich aan drijvende stukken van de boot vast te klampen.

Voor ze zonken, hadden de opvarenden nog een noodoproep gedaan naar de Italiaanse kustwacht. Die kwam samen met de Libische collega’s ter plaatse, maar voor velen kwam de hulp te laat. De Libische kustwacht bracht de 276 overlevenden terug naar Libië.

Kritiek

Het is niet voor het eerst dat hulporganisaties kritiek hebben op het terugbrengen van personen naar Libië, in het bijzonder sinds het conflict daar weer oplaait. Sinds de val van de Libische dictator Moammar Kadhafi in 2011 strijden rivaliserende groepen er voor de macht. De invloed van de internationaal erkende regering reikt weinig verder dan Tripoli. Libië is het belangrijkste transitland voor personen die vanuit Afrika naar Europa willen migreren.

De oversteek van de Middellandse Zee is inmiddels aanzienlijk gevaarlijker geworden volgens de Internationale Migratieorganisatie. Dit jaar zijn al ruim 1.500 mensen om het leven gekomen of vermist geraakt op de zeeroute tussen Libië en Italië.

Meest gelezen