Moeder Syriëstrijder op lijst CD&V Antwerpen: "Ik wil mijn kleinkind zien"

Fatima Ezzarhouni staat op de lijst van CD&V Antwerpen voor district en gemeenteraad. Enkele jaren geleden trok haar zoon naar Syrië. Intussen zou hij zijn overleden, vertelde ze aan Radio 2 Antwerpen. Er was al verschillende keren commotie over kandidaten op de lijst van CD&V Antwerpen. Zo trok een chassidische jood, die vrouwen geen hand wilde geven z'n kandidatuur weer in en werd een andere kandidaat van de lijst gehaald na een arrestatie voor drugsbezit.

Een dikke 5 jaar geleden trok de zoon van Fatima Ezzarhouni naar Syrië. Eerst om er naar eigen zeggen te gaan helpen bij het Vrije Syrische Leger, later stapte hij over naar de rebellengroep Al Nusra en uiteindelijk naar terreugroep IS. Al 3 jaar heeft Ezzarhouni geen contact meer met haar zoon. Enkele weken geleden vernam ze van een volgens haar betrouwbare bron, dat haar zoon is overleden. "Ik heb de hele nacht geweend. Dan komen de schuldgevoelens als moeder terug. Maar ik kan nu beginnen met rust te vinden en beginnen te rouwen", zegt Ezzarhouni.

Intussen zet Ezzarhouni zich in voor deradicaliseringsprojecten. Ze geeft onder meer lezingen daarover. En nu stapt ze dus ook in de politiek, op de lijst van CD&V Antwerpen. "Ik ben niet enkel in de politiek gestapt omwille van mijn verhaal, maar het is wel mijn grootste punt. Ik kan via de partij preventiecampagnes doen, en dat is heel belangrijk", zegt Ezzarhouni. Op dit moment heeft Ezzarhouni naar eigen zeggen veel aandacht voor de problematiek rond kleinkinderen van Syriëstrijders. "Ik heb zelf een kleinkind, maar ik heb het kind nog nooit gezien. Het laatste wat ik hoorde is dat de moeder en het kind in Idlib zaten. Zoals elke grootmoeder wil ik heel graag mijn kleinkind zien. Die kinderen hebben er niet voor gekozen om daar te zijn. Maar ik heb er vertrouwen in dat minister Geens een humane oplossing vindt".

Ezzarhouni is één van de vele kandidaten met een gemengde of niet-Belgische achtergrond. Als moslima kiest ze dus toch voor de katholieke partij CD&V. "Iedereen is welkom in de partij, het gaat om samenleven. Ik voel me goed bij de partij", zegt Ezzarhouni daarop.

Meest gelezen