Foto: N-VA

N-VA schrapt opnieuw kandidaat van lijst na racistische uitspraken, Jong-N-VA'er stapt zelf op

De Brusselse N-VA schrapt Alain Van Nieuwenborgh van de lijst. Yannick Dhont, secretaris van Jong-N-VA in Zwijndrecht en Burcht, neemt zelf ontslag. Van Nieuwenborgh had zich op 1 juli op Facebook geërgerd aan "typische negergeluiden" van het multiculturele muziekfestival "Couleur Café". Dhont schreef op Facebook dat "Hitler niets verkeerd heeft gedaan." 

Van Nieuwenborgh, die in Laken woont, had de organisatoren van "Couleur Café" voorgesteld om "andere hoeken van België te gaan vervuilen, bijvoorbeeld de middenberm van de E19-autosnelweg Brussel-Antwerpen". Zijn uitspraken kwamen aan het licht toen La Dernière Heure oppikte dat een kandidaat van de extreemlinkse PTB het bewuste Facebookbericht had bovengehaald. 

(Lees verder onder de foto)

Screenshot van Facebook

De woordvoerder van N-VA in Brussel reageert: "We waren enorm geschokt door de uitspraken en distantiëren ons volledig hiervan. Ik wil benadrukken dat de vijfde kandidaat op onze lijst in Brussel-Stad, Yabo Muyabo, Congolese roots heeft."

"Deze uitspraak hoort niet thuis in het N-VA-verhaal", zegt de woordvoerder, Jan Hellemans, vanmiddag. "Na een contact met de kandidaat heeft het afdelingsbestuur besloten om hem van de lijst te verwijderen."

Yannick Dhont, secretaris voor Jong-N-VA in Zwijndrecht en Burcht, zette zelf een stap opzij. Hij reageerde "Hitler did nothing wrong" op een Facebookpagina van Comac, de communistische jongerenbeweging van PVDA. De reactie van Yannick Dhont werd opgepikt en verspreid door Marc van Ranst, professor aan de KUL en fervent Twitteraar. 

Staatssecretaris Theo Francken (N-VA) noemt Van Ranst nu "Dokter Haat", omdat Van Ranst ook "een vervalste oude Facebook-post" van een kandidaat in Lubbeek zou verspreiden, schrijft Francken.  Francken is zelf waarnemend burgemeester is en besloot om de kandidaat niet van de lijst te halen. 

Meest gelezen