Opsporing verzocht: 56 Griekse landschildpadden verdwenen op Corsica

In een dierenpark op Corsica zijn 56 Griekse landschildpadden, een beschermde diersoort, verdwenen. Onbekenden zijn ermee aan de haal gegaan, de autoriteiten zijn met een onderzoek gestart.  

Dierenpark A Cupulatta, in Vero, in de buurt van de Corsicaanse hoofdstad Ajaccio, maakte vanmorgen melding van de mysterieuze verdwijning via Facebook. "Er zijn 56 volwassen Griekse landschildpadden gestolen uit ons park!"

De dieren zijn beschermd en kunnen niet legaal worden verkocht, ze kunnen dus alleen maar de illegale handel dienen, luidt het op Facebook. "En zelfs als de dader ze zelf op een geheime locatie verbergt, kan hij er niets mee doen. Ook de schildpadden die uit hun ei komen, zal je niet kunnen verkopen. Wij zijn de enige houders van hun officiële documenten."

Het dierenpark sluit ook niet uit dat het mogelijk om een actie van dierenrechtenactivisten gaat, die de schildpadden in de natuur willen vrijlaten. Maar in dat geval kunnen ze de plaatselijke fauna besmetten met ziektekiemen uit het dierenpark.

De Griekse landschildpad (Testudo hermanni) is een beschermde soort die 18 tot 20 centimeter groot wordt, met een geelzwart schild. De westelijke ondersoort is in het Middellandse Zeegebied verspreid, in Spanje, Frankrijk, Corsica, Italië en Sardinië. De soort wordt beschouwd als "in gevaar".

A Cupulatta is een domein van zowat 2 hectare groot waar je schildpadden in allerlei maten en soorten kan bekijken. Het park is gespecialiseerd in het kweken, bestuderen en beschermen van land- en zeeschildpadden van over de hele wereld. Er leven zowat 130 soorten en meer dan 2.000 dieren.

Meest gelezen