Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Oud-president Lula is definitief geen kandidaat meer in Brazilië

Oud-president Luiz Inácio Lula da Silva, beter bekend als Lula, zal niet deelnemen aan de volgende Braziliaanse presidentsverkiezingen. Lula's Arbeiderspartij PT schrapte hem definitief van de kieslijst. Sinds april zit Lula in de gevangenis vanwege een corruptieschandaal.

Begin oktober zijn er presidentsverkiezingen in Brazilië en tot vandaag hield de linkse Arbeiderspartij PT vast aan Lula als hun  kandidaat. Lula stond ook op kop in de peilingen, ondanks zijn veroordeling tot een jarenlange gevangenisstraf vanwege corruptie. Net omdat Lula in de gevangenis zit, besliste de Braziliaanse kiescommissie op 31 augustus al dat Lula niet mag deelnemen aan de verkiezingen.

De Arbeiderspartij schuift nu Fernando Haddad als presidentskandidaat naar voren. Haddad is 55 jaar en de voormalige burgemeester van de miljoenenstad Sao Paulo. Daar liet hij zich opmerken als een degelijk bestuurder die de drugsproblemen, het openbaar vervoer en de economie aanpakte. Later was hij ook nog minister van Onderwijs onder het presidentieel bewind van Lula.

Operatie Carwash

Toch meldde de Braziliaans justitie vorige week dat ze ook Haddad willen ondervragen in Operatie Carwash, een reeks onderzoeken van de Braziliaanse federale politie naar corruptie en witwaspraktijken. 

Haddad zou zo'n 700.000 euro aan steekpenningen ontvangen hebben van een groot bouwbedrijf voor zijn campagne als burgemeester. Haddad ontkent dat. Lula is in datzelfde onderzoek trouwens veroordeeld vanwege corruptie.

Voorlopig haalt Haddad maar zo'n 9 procent in de peilingen, maar zodra Lula zijn steun voor hem uitspreekt, verwacht iedereen dat Haddad snel kan stijgen en toch nog de tweede ronde kan halen. Of hoe Lula vanuit de gevangenis dan toch nog de presidentsverkeizingen kan sturen.

AFP or licensors

Meest gelezen