Jasper Jacobs

Premier Michel sluit beursgang Belfius deze legislatuur niet uit

Premier Charles Michel sluit niet uit dat Belfius deze legislatuur toch nog naar de beurs gaat. "De bedoeling is dat we regelmatig evalueren op welk moment het mogelijk kan zijn", zegt de premier aan VRT NWS. Gisteren besliste het kernkabinet om de beursgang uit te stellen. Het was vooral een teleurstelling voor vicepremier Kris Peeters, die de koppeling met de Arco-deal uit de brand sleepte.

De beursgang van Belfius, en de regeling voor de Arco-coöperanten, was een verwezenlijking die vicepremier Kris Peeters (CD&V en lijstduwer in Antwerpen) uit de brand sleepte. Die hoopte dat de Arco-Coöperanten nog dit jaar 40 procent terug zouden krijgen van hun inleg in de bank. Maar Belfius gaat dan toch niet naar de beurs, de tijden zijn er niet naar zeggen experts.

Een teleurstelling voor Peeters nog. Want het is onzeker of de beursgang nog kan gebeuren tijdens deze legislatuur, vóór de verkiezingen van mei 2019. En het is de vraag of een nieuwe regering nog voorstander zal zijn van de beursgang en de Arco-deal. Vicepremier Peeters zei gisteren wel nog dat hij hoopte dat het toch nog mogelijk is voor mei. "Uitstel is geen afstel", zei hij. "We moeten nu kijken wanneer de beursgang ideaal is en wanneer die kan doorgaan." Ook vicepremier Jan Jambon (N-VA) zei dat hij het plan voor de beursgang nog niet wil afvoeren.

We bekijken op welk moment het opportuun is zo'n belangrijke strategische beslissing te nemen

Premier Charles Michel

Premier Charles Michel houdt nu alle opties open. "We hebben de beslissing om de beursgang uit te stellen genomen als een goede huisvader. Het is geen goed moment. De beursgang vóór het einde van de legislatuur is niet uitgesloten. De bedoeling is dat we regelmatig een evaluatie doen met de experten, en ook met het management van Belfius. We volgen de marktomstandigheden om te kijken op welk moment het opportuun is om zo'n belangrijke strategische beslissing te nemen."

Bekijk hier het interview van premier Charles Michel aan VRT NWS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen