Ryanair schrapt morgen 150 vluchten in Duitsland wegens staking en dreigt met ontslagen

De Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair heeft beslist om morgen 150 van de 400 vluchten te schrappen van en naar Duitsland. De maatregel komt er na een aangekondigde staking van piloten en cabinepersoneel in Duitsland. De getroffen klanten worden op de hoogte gebracht en vergoed. 

De Duitse pilotenvakbond Cockpit en de vakbond voor het cabinepersoneel Verdie hebben opgeroepen tot een 24-urenstaking vanaf woensdagochtend. 

Na de oproep tot staking dreigde Ryanair ermee om haar activiteiten op een aantal Duitse luchthavens terug te schroeven en er banen te schrappen. Volgens marketingdirecteur Kenny Jacobs is er geen gegronde reden voor de staking. Hij zegt dat de werknemers al betere loon- en arbeidsvoorwaarden aangeboden kregen. 

"Als de stakingsdreigingen blijven duren, zullen ze leiden tot een vermindering van de activiteiten in Duitsland en tot de schrapping van banen van piloten en cabinepersoneel", zegt Jacobs. Vooral secundaire Duitse luchthavens zouden worden getroffen, "waar we elke winter verlies lijden".

Ryanair is actief op elf Duitse luchthavens, met in totaal meer dan 40 vliegtuigen of een tiende van de gehele vloot. Die zijn goed voor zowat 400 piloten en en 1.000 stewardessen en stewards.

Eerdere dreiging

Ryanair uitte eerder een gelijkaardig dreigement in Ierland, na verschillende stakingen. De maatschappij zou zes vliegtuigen weghalen uit Dublin, maar ze draaide de beslissing terug nadat er een cao was bereikt met de Ierse piloten.

Eind september - vermoedelijk de 28e - wacht Ryanair een nieuwe staking. Vakbonden van het cabinepersoneel uit België, Spanje, Portugal, Italië en Nederland willen dan "de grootste staking uit de geschiedenis van Ryanair" organiseren.

Meest gelezen