Spontane duinen op het strand van Zeebrugge

Op het strand van Zeebrugge zijn vanzelf duinen ontstaan. Het zijn nog geen hoge duinen maar wel heuveltjes zand begroeid met allerlei planten. Die duinen zijn spontaan gegroeid door dat de planten het voorbijwaaiende zand vasthouden.

Sinds enkele jaren wordt het strand van Zeebrugge niet meer met machines gereinigd. Er blijft daardoor heel wat plantaardig materiaal liggen waarin grassoorten ontkiemen en groeien. Die planten houden het zand vast en zo worden de duinen alsmaar groter.

Die nieuwe duinen zijn ook erg nuttig voor de kustverdediging tegen zware stormen. Ze functioneren als een natuurlijke golfbreker. De golven verliezen kracht doordat ze tegen die nieuwe duinen aanbotsen. 

Bovendien wordt er veel zand vastgehouden dat anders wegwaait of in zee spoelt. Er moet dus minder zand opgespoten worden om de kust te beschermen.

"Die zandopspuitingen zijn erg duur en die nieuwe duinen krijgen we gratis. Dat is dus ook goed voor de belastingbetaler", zegt Stefaan Brinckman van Natuurpunt Knokke-Heist.

Meest gelezen