Ten Oorlog: spektakel in Aalst

In het stadspark van Aalst wordt binnenkort een openluchtspektakel gespeeld. Compagnie Gardavoe speelt op 12 september de première van Ten Oorlog op de Aalsters Spiegelvijver. Vanavond is het generale repetitie.

In totaal zullen er tien openluchtvoorstellingen van Ten Oorlog te zien zijn in Aalst. Een stuk gebaseerd op het gelijknamige werk van Tom Lanoye. Het wordt één van de grootste producties ooit voor de ajuinenstad.

Regisseur Yves De Pauw steunt daarvoor niet op bekende acteurs, maar vooral op vrijwilligers. "Ik heb altijd gevonden dat de kwaliteit van de amateurspelers in Aalst heel hoog ligt en dat de lat eens hoger mocht gelegd worden," vertelt hij aan ochtendpresentator Dirk Ghijs. 

Vrouwen dansen in het water

Een decor van 11 meter hoog en 20 meter op 20 meter zal worden gespannen over het water van de vijver. Aan weerszijden zullen overdekte tribunes staan. Compagnie Gardavoe krijgt daarvoor de steun van firma De Nul. Het decor wordt een imposante constructie op de Spiegelvijver: een vervaarlijke, afgeleefde en monsterachtige toren rijst op uit het water. 

Tijdens de voorstelling speelt de vijver een cruciale rol. "De choreografe zal de hele lengte van de vijver gebruiken voor haar composities. Vrouwen en meisjes zullen als een soort dans figurant aan de voorstelling meedoen," legt De Pauw uit, "elke avond zullen er twintig in het water springen en dansen." Enkele weken geleden werd nog een oproep gedaan voor 100 enthousiaste vrouwen die wel eens een plonsje zagen zitten. 

(lees verder onder de foto)

een ontwerp van het decor

Vrijwilligers staan centraal

Ten Oorlog werd 20 jaar geleden voor het eerst opgevoerd door de Blauwe Maandag Compagnie met een topcast (Jan Decleir, Wim Opbrouck, Johan Heldenbergh, Ariane Van Vliet, Vic De Wachter, Els Dottermans, Lucas Van den Eynde…). De marathonvoorstelling die ongeveer tien uur duurde, had een immens succes. Compagnie Gardavoe brengt de laatste twee stukken van dit verhaal: ‘Edwaar the King’ en ‘Risjaar Modderfokker den Derde’.

De voorstelling in Aalst zal drie uur duren en wordt vooral door vrijwilligers mogelijk gemaakt. "Leerlingen van de technische scholen zorgen voor een vuurspektakel, anderen voor de schmink. Een groot deel van Aalst is in beweging voor deze operavoorstelling. De hoofdrollen worden gespeeld door Aalsterse acteurs. De muziek is ook Aalsters," vertelt De Pauw. Meer informatie op compagniegardavoe.be

Meest gelezen