Wat staat er op het spel in Beringen?

In Beringen heeft huidig burgemeester Maurice Webers (SP.A) twee te duchten tegenstanders. Eentje komt uit de meerderheid: Thomas Vints van CD&V. De andere heeft stevig oppositie gevoerd: Werner Janssen van N-VA. De drie grootste partijen in Beringen waren in 2012 ook allemaal erg aan elkaar gewaagd. Het is ook uitkijken naar het potentieel van Be-ONE, een partij die is ontstaan binnen een Beringse moskeeverenging en nationaal gestuurd door Dyab Abou JahJah. 

Webers ging in 2012 in zee met CD&V. Samen pronken ze met de verdere uitbouw van be-MINE.  De Avonturenberg, klimcentrum, duikcentrum, zwembad, mountainbike-parcours zijn een schot in de roos.

SP.A Beringen komt dit jaar op onder de naam Lijst Burgemeester. Maar coalitiepartner CD&V aast ook op de sjerp.  In 2012 kwam ook N-VA sterk opzetten. Werner Janssens (N-VA), werd verrassend volksvertegenwoordiger in het federaal parlement. Hij heeft nu de nodige kennis en ervaring opgedaan. Zijn doel is de huidige coalitie te breken. SP.A, CD&V en N-VA haalden in 2012 elk 10 zetels. N-VA had slechts 2 stemmen te kort om de grootste partij te worden.  Ook Werner Janssens steekt niet onder stoelen of banken dat hij burgemeester wil worden.

Versnippering

VOLUIT is nieuw en stelt zich voor als een open lijst waarbij enkele bekende namen op de lijst staan: Bert Schoofs trekt de kop (ex-VBLD en Vlaams Belang), Hilaire Poels , de bekende Paalse zakenman met een lang politiek verleden is altijd goed voor flinke interventies op de gemeenteraad. En dan is er nog Tijs Lemmens (ex-NV-A) en An Moons (Open VLD), medewerkster van minister Sven Gatz. Zij hebben grote ambities en willen ook de coalitie breken.

Maar de versnippering is groot: ook Groen, Vlaams Belang  en Be-ONE komen nog op. Bij Groen is Meral Özcan ((ex-Open VLD) lijsttrekker. Voor Groen is mobiliteit de grote uitdaging in Beringen waarbij de fiets centraler moet komen te staan. Het is ook uitkijken naar het resultaat dat Be-ONE, de partij die is ontstaan binnen een Beringse moskeevereniging (BIF) en nationaal gestuurd wordt door Dyab Abou JahJah, neerzet.  Zij richten zich vooral tot de Turkse kiezers.

Vlaams Belang is terug van weggeweest. Vorige verkiezingen kwamen ze op met een lokale lijst onder de naam VBLD (Veilig Beringen, Leefbare Dorpen) met toen nog Bert Schoofs als lijsttrekker.  Maar hij is nu het brein achter VOLUIT.

Industrie

Economisch gaat het erg goed in Beringen en omstreken.  De werkloosheidscijfers zijn historisch laag (zeker in vergelijking met andere ex-mijngemeenten). Veel bedrijven hebben zich nog gevestigd op de nieuwe kmo-zone Korkdries en op industriezone Ravenshout.  De industrie krijgt dus alle kansen van het huidige bestuur.

Een economisch dossier dat wat gevoeliger ligt is dat van de biostoomcentrale van Bionerga.  Niemand wil graag dit soort bedrijven in zijn achtertuin. Vooral in Tervant was er veel verzet tegen de komst van de verbrandingsoven.  Maar buiten de actiegroep ‘Leefbaar Tervant’ is er weinig politieke weerstand geweest. Zelfs Groen hoorde je amper in dit dossier.

Centrum vs dorpen

Beringen verkopen als één stad, ligt dan weer moeilijker. Beringen bestaat immers uit het kleine stadje Beringen en verschillende dorpen die groter zijn dan het historisch Loonse stadje. Het dorpenbeleid is voor VOLUIT en N-VA een belangrijk issue. Burgemeester Webers kon ook op weinig sympathie rekenen met het voorstel van 1 postnummer voor Beringen. Vooral Paal en Koersel hebben een sterk dorpsgevoel en blijven zich afzetten tegen de stad.

Drie scholen die in het centrum van Beringen lagen, verhuisden naar één nieuwe scholencampus, de grootste van Vlaanderen. Hierdoor is er in het centrum een mooie kans om te vernieuwen. De eerste stap is al gezet met de bouw van een nieuw stadhuis op de voormalige site van het college. Ook het centrum rond de kerk wordt volledig heringericht. op termijn gaat het centrum van Beringen een totaal nieuwe look krijgen.  Het bestuur wil graag meer bewoning in de stad.  De eerste woontorens zijn nu al gebouwd en de stad heeft de ambitie om Beringen nog meer de hoogte in te laten gaan.

Groene stad

Beringen is ook nog een heel groene gemeente, met de vallei van de Zwarte Beek, als één van de belangrijkste natuurgebieden van Vlaanderen. Met de Paalse Plas, ’t Koersels Kapelleke en de twee terrils scoort Beringen ook hoog op het gebied van toerisme en recreatie.

Een punt dat alle partijen deze verkiezingen naar voren schuiven is de mobiliteit. Met de komst van be-MINE en de groei van het industrieterrein is de verkeersdrukte sterk gestegen. Heel wat 'Vlaamse' werken zijn aan de gang of werden recent afgerond.  Maar de grote uitdaging zal zijn om be-MINE beter bereikbaar te maken.

En tot slot is er nog het luik burgerparticipatie. Beringen probeerde bewoners warm te maken voor meer inspraak door middel van buurtplatforms. Maar dat experiment slaagde niet.  Zowat elke partij wil op één of ander manier meer burgers betrekken bij het beleid.

 

 

 

Meest gelezen