Wat staat er op het spel in Borgloon?

Borgloon heeft er een bewogen bestuursperiode opzitten. Twee jaar na de verkiezingen van 2012 konden de coalitiepartners SP.A, N-VA en CD&V niet langer door één deur en werd de stad onbestuurbaar.  Na acht maanden vormde SP.A en Open VLD-Stroop een nieuwe coalitie. Het is afwachten of de kiezer straks in het stemhokje nog rekening houdt met die ongewone start.

De huidige coalitie van SP.A en Open VLD-Stroop is vooral trots over haar veiligheidsbeleid: Borgloon kreeg een nieuw kantonnaal politiegebouw op haar grondgebied, maar ook  een voorpost van de brandweer.  De brandweer kan nu sneller ter plaatse zijn en volgens burgemeester Danny Deneuker (SP.A) is dat niet alleen belangrijk voor Borgloon maar ook voor de buurgemeenten Heers en Wellen. 

Het stadsbestuur zette ook sterk in op het behoud van lokale tewerkstelling. Bedrijven zoals de veiling Belorta en drankenproducent Konings  werden verankerd door ze uitbreidingsmogelijkheden te bieden.

Een derde ambitie was de kaap van 11.000 inwoners te bereiken. Dat is net niet gelukt. Bij het begin van de legislatuur telde Borgloon rond de 10.000 inwoners, dat zijn er intussen 10.700.

Volgens N-VA, dat sinds augustus 2015 in de oppositie zit, maakt de meerderheid te weinig werk van inspraak. Ook de aankoop van een voormalig kloostergebouw krijgt kritiek omdat er nog geen toekomstplannen zijn voor het gebouw.  Het doet N-VA denken aan de renovatie van de stoomstroopfabriek, een project dat ook veel meer kostte en tijd in beslag nam dan eerst gepland.  Maar volgens burgemeester Deneuker zit dat project in laatste rechte lijn en kunnen bezoekers volgend voorjaar het belevingscentrum over stroop bewonderen.

Wie trekt de lijsten?


Burgermeester Danny Deneuker voert opnieuw de SP.A-lijst aan die vorige keer goed was voor acht zetels. 

Ook bij Open VLD-Stroop geen verrassingen: daar is huidig schepen en vroegere burgemeester Eric Awouters de lijsttrekker. Zijn partij haalde in 2012 7 zetels. Burgemeester Deneuker ziet een voorzetting van de huidige coalitie wel zitten. Maar het zal de kiezer zijn die beslist wie burgemeester wordt. 

Ook N-VA stapt vol vertrouwen naar de kiezer. De partij legde zich neer bij zijn oppositierol en miste vorige keer op enkele stemmen na een vierde zetel. Wim Lambrechts voert de lijst opnieuw aan.

CD&V diende op het allerlaatste moment pas een lijst in. De partij heeft moeilijke jaren achter de rug in Borgloon en pakt uit met een volledig nieuw gezicht. Joke Feytons, een jonge advocate van 30 zal de lijst trekken. Opvallend is dat CD&V in Borgloon geen volledige lijst indient. 

Vlaams Belang ten slotte komt opnieuw op in Borgloon. Lijsttrekker is Bruno Van Wettere, oorspronkelijk afkomstig uit Wetteren.

Meest gelezen