Wat staat er op het spel in Galmaarden?

Galmaarden is net zoals zijn buurgemeenten Bever, Herne en Pepingen een paradijs voor fietsers en wandelaars. De glooiende heuvels van het Pajottenland bieden verrassende uitzichten over eindeloze akkers en weiden, bossen en kerktorens. Maar achter de schermen van het rustige dorp rommelt het. Inzet van de intriges is de burgemeesterssjerp, nu Pierre Deneyer van CD&V te kennen heeft gegeven dat hij zichzelf niet zal opvolgen. Maar zeg nooit nooit in de politiek…

Met 14 van de 19 zetels heeft CD&V vrij spel in Galmaarden. Pierre Deneyer, de graag geziene burgemeester, draagt al 18 jaren de tricolore sjerp. “Iedereen moet elkaar kennen en ik geef daarin het goede voorbeeld”, zegt hij. Deneyer is een echte "burgervader", die alle dossiers persoonlijk opvolgt. “Ik heb in al die jaren nog geen enkele vergadering gemist”, maakt hij zich sterk. 

Moeilijke keuze

Maar binnen zijn partij heeft het flink gerommeld. CD&V Galmaarden wilde verjongen, en dat botste met de generatie Deneyer. Midden juni verraste Pierre Deneyer zelfs vriend en vijand door zijn ontslag aan te kondigen als burgemeester en dus niet meer op te komen. Maar begin augustus leken de plooien min of meer glad gestreken. Deneyer doet zijn termijn als burgemeester uit, maar staat niet meer op de CD&V-lijst. 

Dat hele verhaal zegt veel over de moeilijke keuze waarvoor politici en inwoners van Galmaarden in oktober staan. CD&V zit in de gemeente bijzonder stevig in het zadel. Dat zorgt voor continuïteit, dat wel, maar het gevoerde beleid wordt ook nooit fundamenteel in vraag gesteld. De oppositie stelt weinig voor. Dat kan bewijzen dat de bevolking het beleid van CD&V goedkeurt en blijft steunen. Maar het is niet zeker of de jonge inwoners van Galmaarden hetzelfde stemgedrag zullen vertonen.

Wie doet het met wie?

Wie trekt nu naar de kiezer? CD&V was de eerste partij om haar lijst voor te stellen. Dat gebeurde al tijdens de nieuwjaarsreceptie met huidig eerste schepen Patrick Decat als trekker. 

De N-VA diende zich aanvankelijk aan als de grote uitdager van CD&V. De partij had zelfs vroeg een lijst klaar met Rudy Thiebaut als lijsttrekker. Maar eind mei barstte de bom binnen de partij. Gemeenteraadslid Dirk Hauters verliet de fractie, en samen met hem stapten drie bestuursleden op. Hauters, die op de derde plaats stond, is op de lijst vervangen door Etienne Mignon. De partij heeft het over groeipijnen, maar vraag is of ze door de interne problemen nog wel een sterke uitdager kan zijn voor de CD&V.

In Galmaarden doet ook Vlaams Belang mee met de verkiezingen. Daniel Fonteyne is lijsttrekker. Fonteyne is 52 en leraar economie in het Gemeenschapsonderwijs van Lennik. Sinds 2006 zetelt hij ook al in de provincieraad. In Galmaarden pleit hij voor meer verkeersveiligheid rond de scholen en voor betere busverbindingen. Ook het Vlaamse karakter van Galmaarden moet volgens hem beter verdedigd worden.

Wat wil de kiezer?

En de kiezer? Die maakt zich zorgen over goede fietspaden in de schoolomgeving en goed onderhouden wegen. Een andere inwoner vraagt op jijkiest.be een andere invulling van het marktplein van Galmaarden. Nu is dat één grote parkeerplaats. “Maar waar zijn de bomen en de fontein gebleven”, vraagt de inwoner zich af.