Wat staat er op het spel in Grimbergen?

Grimbergen krijgt een nieuwe burgemeester. Dat staat vast, ongeacht de verkiezingsuitslag na 14 oktober. Marleen Mertens werd een tijdje geleden aan de kant geschoven door haar eigen partij, CD&V. Zij neemt niet meer deel aan de komende gemeenteraadsverkiezingen. De christendemocraten zwaaien al jaren de plak als grootste partij van de Parel van Brabant. In 2012 behaalde de partij 8 van de 33 zetels. Open VLD en de Lijst Vernieuwing volgden allebei met 6 zetels.

 

Hete hangijzers

De coalitie van CD&V, Open VLD en Groen vertoonde de afgelopen zes jaar regelmatig barsten bij belangrijke dossiers. Zo was er het debacle rond het Eurostadion. In januari van dit jaar werd er gestemd over de afschaffing van de buurtweg die over Parking C loopt. Daar wil bouwbedrijf Ghelamco het stadion bouwen. Het terrein is eigendom van Brussel, maar ligt officieel op het grondgebied Grimbergen. Met die buurtweg kon er sowieso geen bouwvergunning komen voor het Eurostadion. Meerderheidspartijen CD&V en Open VLD wilden de buurtweg laten afschaffen, maar coalitiepartner Groen stemde tegen. Die laatste trok – op dat moment althans – aan het langste eind.

Mobiliteit is al jaren een doorn in het oog van veel Grimbergenaren. Vooral de heraanleg van de drukke Brusselsesteenweg en de Wolvertemsesteenweg zorgde de afgelopen jaren voor veel verkeershinder. Er zijn nog verschillende wegenwerken in het centrum van de gemeente gepland. Ten vroegste begin 2020 zouden die afgerond moeten zijn. Ook het masterplan voor het centrum van deelgemeente Strombeek-Bever – één van de paradepaardjes van het huidige gemeentebestuur – stuit hier en daar op onbegrip.

En wat met feestzaal Fenikshof, de bekende polyvalente zaal in het centrum van Grimbergen waarin veel verenigingen jaarlijks hun activiteiten organiseren? De zaal is eigendom van de abdij en die besliste onlangs om er vanaf oktober 2019 een microbrouwerij in te installeren. Veel verenigingen moeten dus plots op zoek naar een nieuwe plaats voor hun quizen, kaas- en wijnavonden of concerten. Op het wegvallen van de bekende zaal zal het nieuwe gemeentebestuur een antwoord moeten vinden. Momenteel zijn er weinig alternatieven voor grotere activiteiten.
 

Wie doet het met wie?

Het gemeentebestuur had de voorbije zes jaar verschillende keren een wisselmeerderheid nodig om te beslissen over belangrijke dossiers voor onder andere meer open ruimte in de gemeente.

De vraag zal zijn hoe erg die meningsverschillen tussen CD&V, Open VLD en Groen zullen doorwegen wanneer er na de verkiezingen opnieuw rond de tafel moet worden gezeten.
Ook is het afwachten hoe N-VA met lijsttrekker Philip Roosen zal scoren.
En wat met de Lijst Vernieuwing? Vorige keer was die goed voor 6 zetels in de gemeenteraad (even veel als Open VLD). Lijsttrekker Bart Laeremans (ex-Vlaams Belang) was bij de verkiezingen in 2012 de stemmenkampioen van Grimbergen, maar onder andere een cordon sanitaire weerhield hem van een samenwerking met andere partijen.

Meest gelezen