All rights reserved

Wat staat er op het spel in Harelbeke?

Zullen we in Harelbeke weer een plottwist zien wanneer zondagavond 14 oktober de uitslagen binnenlopen? Zes jaar geleden zette huidig burgemeester Alain Top (SP.A/Groen) toenmalig coalitiepartner CD&V aan de deur door samen te werken met N-VA én Open VLD. Die laatste partij telt amper één lid in de meerderheid, huidig schepen van Sport Michaël Vannieuwenhuyze, maar zorgde er wel voor dat het trio aan partijen de meerderheid binnen haalde en CD&V naar de oppositiebanken werd verwezen.

De meerderheidscoalitie had de voorbije jaren de handen vol met al geplande werken, zoals de Leiewerken en de heraanleg van het Marktplein. De komst van de nieuwe Hoge Brug had heel wat voeten in de aarde, de bewoners van de wijk Overleie waren maandenlang amper bereikbaar. De meerderheid zette wel haar stempel als groene meerderheid, met de komst van volkstuintjes en kleine, nieuwe groengebieden.

Wie een put graaft voor een ander ...

Wat ooit het "lelijkste marktplein van het land" werd genoemd, ligt er nu al maanden bij als een bouwput. Het Marktplein wordt omgebouwd tot Het Vrije, met ondergrondse parking, nieuwe appartementsgebouwen, een nieuw plein en een doorgang naar de Leie. Door een probleem met de vorige aannemer bleef de bouwput maanden liggen, stond hij vol met onkruid en zelfs met water. Dat zorgde voor bijzonder veel kritiek bij de mensen. “Het is vervelend dat de Markt niet zal af zijn”, geeft burgervader Alain Top toe, “maar eigenlijk was dat ook nooit het plan”. De planning was altijd al dat Het Vrije pas ná oktober 2018 en vermoedelijk pas midden 2019 zou af zijn. De coalitie had er dus eigenlijk sowieso niet kunnen mee uitpakken naar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen.

Spanningen

De tripartite stond ook regelmatig onder spanning. Niet alleen door de vertraging van de heraanleg van de Leie en het Marktplein, ook politiek waren er spanningen. Zo verlieten verschillende leden van N-VA de partij of de gemeenteraad, recent nog Marijke Ostyn die niet langer achter alle standpunten van de partij stond. Ook schepen Jacques Maelfait trok zich eerder dit jaar terug en komt nu op met een éénmanslijst. De partij die erin slaagde om SP.A de meerderheid te geven zonder CD&V had het meermaals moeilijk. En de leden moesten er ook aan wennen om van gewone inwoner meteen schepen te worden. N-VA heeft ook zijn droom om een zwembad in eigen stad te hebben moeten opbergen, want alle andere gemeenten en steden in de regio hebben samengewerkt voor een zwembad, zonder Harelbeke.

Wie doet het met wie?

Nu ze hun dossiers kennen én de gang van zaken gewoon zijn, zouden de N-VA-schepenen meer hun stempel kunnen drukken als ze nog eens zes jaar kunnen besturen. Of dat zal lukken is nog maar de vraag. Maar de nieuwe kopman bij N-VA, Patrick Claerhout, droomt wellicht toch stilaan van de burgemeesterssjerp, nu zijn partij "al" zes jaar mee bestuurt. Ook sportschepen Vannieuwenhuyze van Open VLD verstopt niet dat hij het burgemeesterschap wel ziet zitten. Want zes jaar geleden heeft hij SP.A/Groen en N-VA wel aan de zo noodzakelijke zetel geholpen om de meerderheid te kunnen vormen.

Burgemeester Alain Top zei jaren geleden al openlijk dat hij een tweede termijn ambieert. Maar dat zou dan wel zonder zitje in het parlement erbij zijn, want van zijn partij SP.A mogen die twee jobs niet meer gecombineerd worden. Hij kreeg nu wel eens de kritiek van zijn inwoners dat hij te weinig in de stad is.

CD&V zal zich deze keer niet zomaar laten doen. In tegenstelling tot zes jaar geleden, is de partij nu beter voorbereid op wat kan komen. Hun taak op de oppositiebanken hebben de CD&V-raadsleden zes jaar lang op een vrij respectvolle manier uitgevoerd. “Iedereen te vriend houden” leek het motto.

Lapt burgemeesterskandidaat en voormalig schepen van Jeugd Francis Pattyn (CD&V) zijn voormalige coalitiepartner SP.A/Groen hetzelfde als wat zij CD&V zes jaar geleden hebben gelapt ? Zetten de christen-democraten SP.A/Groen buiten spel door samen te werken met N-VA? Of deden de interne problemen bij N-VA hen de voorbije maanden beseffen dat het vlotter samenwerken is met een partij met meer ervaring? Tijdens het eerste stadsdebat staken de verschillende partijen alvast niet weg dat ze al met elkaar gesproken hebben. Afwachten wie op zondagavond 14 oktober het laatste woord zal hebben.

Meest gelezen