Wat staat er op het spel in Hoeilaart?

Na een lange periode van ingrijpende werkzaamheden is het centrum van Hoeilaart helemaal heraangelegd met als resultaat een nieuw dorpsplein en cultuurcentrum. Nu wordt de hele sportinfrastructuur aangepakt en volgend jaar is het nieuwe jeugdcentrum klaar. Dat gebeurde de afgelopen zes jaar onder het bewind van burgemeester Tim Vandenput (Open VLD). De oppositie van CD&V en N-VA kon geen vuist maken. En het lijkt er op dat Tim Vandenput opnieuw de burgemeestersjerp kan ombinden.

Toch klinkt ook protest. De verenigingen klagen over weinig inspraak, de leegstand van het handelscentrum raakt niet opgelost en het probleem van agressieve hangjongeren duikt regelmatig op. De belastingen lijken ook niet te dalen en er wordt veel geld gestopt in grote projecten.

Hoeilaart blijft ondertussen erg populair als woonplek, vlakbij het Zonïenwoud, Brussel en het groene, rustige Dijleland. Huizen en gronden zijn dan ook peperduur, toch komen er chique villa’s bij en floreren manèges en restaurants. Al is er ook wat leegstand en werden fusieplannen met Overijse afgewezen.

Wie doet het met wie?

Open VLD had genoeg stemmen om alleen de meerderheid te vormen. Toch gingen ze in zee met PRO Hoeilaart, een progressieve lokale lijst met ook Groen en SP.A
CD&V en N-VA verloren eerder onverwacht stemmen en zijn dat verlies de voorbije zes jaar maar moeilijk te boven gekomen. N-VA mist een sterke leidersfiguur en probeert het nu met een opvallende kandidaat: Edouard Van Zuijlen. Ondanks zijn hoge leeftijd, een nieuwkomer die uit het verenigingsleven komt als ex-voorzitter van tennis- en voetbalclubs. N-VA wil de belastingen naar beneden en nieuwkomers en anderstaligen nog beter integreren met lessen Nederlands. Bovendien moet er volgens de partij een ontmoetingsruimte komen voor senioren en extra aandacht voor de verenigingen.

Oppositie

CD&V levert regelmatig oppositiewerk maar zal sterk voor de dag moeten komen. Ze hebben wat opvallende en jonge nieuwkomers op de lijst. Die zal getrokken worden door ervaren oud-schepen Patrick Demaarschalk. CD&V wil een milieuvriendelijke wijkbus, meer inspraak van de inwoners en adviesraden, een bouw- en betonstop en behoud van open ruimten, waar ook plaats is voor fietsers. De partij wil meer aandacht voor zorg en opvallend: CD&V wil een psycho-therapeutisch centrum in Hoeilaart.

Meerderheid

Open VLD wil verder werken. Na de heraanleg van het gemeenteplein, wordt het jeugdhuis vernieuwd met een fuifzaal en wordt de sporthal verbouwd tot een sportcomplex. Tegen 2020 zou er voor het eerst een middelbare school kunnen komen in Hoeilaart. Daarnaast wil het schoolomgevingen in de ochtendspits autoluw maken. Open VLD wil ook meer mobiele camera’s inzetten en een Huis voor de Senior uitbouwen. Toch heeft Open VLD een jonge lijst, de gemiddelde leeftijd is 42.

PRO Hoeilaart groepeert onafhankelijken, Groen en SP.A pakken uit met jonge lijsttrekker Pieter Muyldermans. De beweging wil een sociaal, open en groen Hoeilaart. Het belangrijkste voor PRO Hoeilaart is duurzaamheid, mobiliteit, wonen, verenigingsleven en de  ‘iedereen-mee’-gedachte.

Meest gelezen