Wat staat er op het spel in Hoeselt?

Wie Hoeselt zegt, zegt in één adem vaak ook Bilzen. Maar het fusiewoord is voor de huidige burgemeester één groot taboe. Al dan niet fuseren? Het lijkt de inzet van de verkiezingen te zijn in Hoeselt.

Hoeselt wordt bestuurd door een coalitie van VLD-Plus, met huidig burgemeester Werner Raskin, N-VA-Nieuw en CDH.  De oppositie bestaat enkel uit BEST-Groen, een partij van groenen en afgesplitste CD&V-ers.

Kerk vs bib

De afgelopen legislatuur kwam Hoeselt in het nieuws met de plannen voor de nieuwe bibliotheek. Die wordt gebouwd in een kerk. Op die manier lost Hoeselt een probleem op dat in veel gemeenten voorkomt. Kerken staan leeg en moeten een nieuwe functie krijgen.  De kerk blijft ook nog bruikbaar voor kleinere vieringen.

Hoeselt vs Bilzen

Veel meer politieke spanning valt te noteren als de naam van buurgemeente Bilzen valt.  Een fusie lijkt logisch, maar burgemeester Raskin wil er niet van weten.  Hoeselt heeft haar financiën op orde, terwijl Bilzen meer schulden heeft.  Financieel zou een fusie dus geen goede zaak zijn voor Hoeselt.  Daarnaast wijst de burgemeester op de eigenheid van Hoeselt die moet behouden blijven.

Fons Capiot van Wij Hoeselt, de christendemocratische lijst, is wel voor een fusie. Op termijn zou het efficiënter en goedkoper zijn, beweert hij.  Bert Vertessen van N-VA-Nieuw en Mieke Claesen van BEST-Groen zien meer heil in samenwerking.  Op termijn kan het dan vanzelf uitmonden in een fusie.

Wie doet het met wie?

Twee van de drie meerderheidspartijen willen graag verder met elkaar.  VLD-Plus en N-VA-Nieuw maken er geen geheim van dat ze graag samen voort besturen. Dat zou betekenen dat Fons Capiot uit de boot valt. Tenzij de kiezer anders beslist natuurlijk.

Meest gelezen