Wat staat er op het spel in Kuurne?

In de Ezelsgemeente Kuurne lijken de verkiezingen uit te draaien op een ware burgemeestersslag. Huidig burgemeester Francis Benoit (CD&V) gaat rechtstreeks in de clinch met zijn voorganger Carl Vereecke (Nieuw Kuurne) die in 2018 dan toch voluit voor de burgemeesterssjerp zal gaan. Francis Watteeuw (SP.A en Groen) en Johan Bossuyt (N-VA) hebben ook ambities voor de burgemeesterssjerp. Wie het zal halen lijkt de vraag van één miljoen.

Naarmate de verkiezingen naderen, stijgt ook de temperatuur in de buurgemeente van het grotere Kortrijk. De voorbije zes jaar was het moeilijk om van onder de schaduw van de Groeningestad uit te komen. Toch is het de Kuurnenaren geregeld gelukt.

Het warmtenet is een opsteker, ook het vernieuwde gemeentehuis is om fier op te zijn. En met het Vlaspark tussen Kuurne en de Leie werd ook op gebied van ruimtelijke ordening een stap vooruit gezet. Maar volgens oppositiepartij Nieuw Kuurne - de nieuwe naam voor (h)eerlijk Kuurne - kan het allemaal een stuk beter. Als kleinere gemeente in de regio wordt het voor de Kuurnenaren knokken om de komende jaren aan de bak te blijven komen. Een typevoorbeeld is de onvoltooide R8 met enkele zwarte kruispunten op Kuurns grondgebied, waar burgemeester Francis Benoit de hele legislatuur aan de kar is blijven trekken, zonder dat er echt veel is veranderd. Het lot van het kleine broertje in de regio?

Machtsverhoudingen dooreengeschud

Carl Vereecke leek aanvankelijk lijsttrekker voor de provincie te worden voor Open VLD. Maar die onderhandelingen vielen tegen, dus besliste hij om toch lijsttrekker te worden voor Nieuw KuurneDie beslissing heeft de verhoudingen in de Kuurnse politiek grondig dooreengeschud. Want Carl Vereecke was vorige keer met 1756 stemmen hét stemmenkanon van de Ezelsgemeente. Zélfs nadat hij had aangekondigd dat hij geen burgemeester zou worden, maar gedeputeerde van de provincie. Zijn "Lijst Burgemeester" werd toen wel de grootste partij, maar belandde in de oppositie: Vereecke werd de loef afgestoken door Francis Benoit, die een coalitie smeedde van CD&V, N-VA en het kartel SP.A-Groen.

Wie doet het met wie?

Tot nader order doen er vier partijen mee aan de verkiezingen. CD&V (7 zetels in 2012) met burgemeester Francis Benoit, Nieuw Kuurne (8) van uitdager Carl Vereecke, N-VA (5) met lijsttrekker Johan Bossuyt en het kartel SP.A-Groen (3), dat toch weer samen naar de kiezer trekt met Francis Watteeuw als lijsttrekker. Er moet zéker een coalitie gesmeed worden om Kuurne te besturen. Een zetel winst of verlies in vergelijking met 2012 zal dus een groot verschil maken.

Zal de burgemeestersbonus Francis Benoit extra stemmen opbrengen of woog de burgemeester met zijn flamboyante stijl misschien te veel op de andere leden van de coalitie? Vlaams Belang komt niet op, waardoor 6,3 % van de stemmen in 2012 te grabbel liggen - mogelijk een buitenkansje voor N-VA.

Meest gelezen