Wat staat er op het spel in Lendelede?

De CD&V van burgemeester Carine Dewaele heeft de absolute meerderheid in Lendelede, met 10 op 17 zetels. Maar vijf lokale politieke partijen of projecten hebben de rangen gesloten en vormen nu samen front onder de naam “Trots op Lendlee”. De tweede tegenstander is N-VA, dat vorige keer 4 zetels binnenhaalde, maar intussen maar 3 gemeenteraadsleden meer heeft. Het zou best wel eens kunnen dat er straks een coalitie nodig is om Lendelede te kunnen besturen.

Een dossier dat al járen meegaat in Lendelede en nog jaren zál meegaan, is dat van de Stevansite: een stortplaats van 12 hectare, jarenlang een doorn in het oog.

Werk van lange adem

Het stort op de Stevansite is intussen wel afgedekt en er grazen zelfs schapen op de graslanden. Maar de ambitie om er een echte groene recreatiezone van te maken, is nog lang niet gerealiseerd. Probleem is onder andere dat de gemeente geen eigenaar is van het gebied: het is de zaakvoerder van Stevan die nog 30 jaar de nazorgplicht heeft en dat blokkeert vaak verdere vooruitgang.

Wonen

Ook andere gemeenten worstelen ermee: jonge gezinnen vinden moeilijk een woning in Lendelede. Maar er wordt aan gewerkt. Belangrijkste verwezenlijking is de reconversie van het voormalige textielbedrijf Nelca. Er zal ruimte zijn voor KMO’s én woningen. Ook de zone Bergkapel kan nog ontwikkeld worden. Alles samen goed voor een 50-tal woningen.

Ook verkeersveiligheid is een aandachtspunt. In het centrum komen er twee fietsstraten, waar de auto’s niet sneller mogen dan 30 km/u en geen fietsers mogen inhalen.

Tegenstand

De oppositie vindt dat CD&V het al te lang voor het zeggen heeft en niet naar hen luistert. Belangrijkste nieuwkomer is Trots op Lendlee. Dat is het samengaan van Jong-Lendelee, Open VLD, Groenlendlee, SP.A en Samen voor Lendelede. “Samen staan we sterker dan alleen”, zegt lijsttrekker Francis Bonte, “want anders gaan de reststemmen van de kleinere individuele partijen weer naar CD&V”. De formatie wil een nieuwe wind laten waaien in het beleid, zonder dat een nationale partij over de schouders meekijkt.

N-VA zet enkele nieuwkomers op de lijst die getrokken wordt door "debutante" Gudrun Debrabandere. Zij is een heel bekende dame in Lendelede, als plaatselijk voorzitter van de Gezinsbond en organisator van de jaarlijkse rommelmarkt. Ze is ook de dochter van de vroegere CVP-schepen Jozef Debrandere. “Ik vind het niet goed dat Lendelede wordt bestuurd door één partij”, zegt ze, “ik zou veel liever een coalitie zien.”

Meest gelezen