Wat staat er op het spel in Lennik?

Lennik is de officieuze hoofdplaats van het Pajottenland. Met haar 9.000 inwoners is het niet echt een grote gemeente. Maar de taken en uitdagingen zijn daarom niet kleiner. Ook de druk van Brussel laat zich steeds meer voelen. Voor het pendelverkeer tussen Brussel en het Pajottenland blijft Lennik een knelpunt. Welk antwoord geven de partijen hierop in de aanloop naar 14 oktober?

Feit is dat er niet veel investeringen gebeurden. Tot de weinige uitschieters behoren de uitgebreide trajectcontroles. Het Vlaams Gewest en de politiezone financierden de systemen op de Vandenbosschestraat, de Brusselsestraat en de Ninoofsesteenweg. De gemeente plaatste zelf trajectcontrole in de Schapenstraat. De trajectcontroles moeten de snelheid van het verkeer temperen en vrachtwagens uit het centrum van Lennik houden. Er zijn ook fietspaden vernieuwd in de Frans Vandersteenstraat. De plannen voor de vernieuwing van de Schapenstraat zijn ongeveer klaar voor uitvoering. Een fikse tegenvaller was de gedwongen stopzetting van de nieuwbouw van gemeenteschool ’t Rakkertje in Eizeringen. De raad voor vergunningsbetwistingen vernietigde de bouwvergunning na de klacht van een buur. Op het laatste nippertje raakte ook het dossier voor de renovatie van het gemeentehuis rond. 

Stoelendans


“Het is niet gemakkelijk geweest”, geeft burgemeester Irina de Knop toe. Het zag er zes jaar geleden nochtans allemaal goed uit. Haar Open VLD ging in zee met CD&V. Maar haar partijgenoot schepen Filip Van Ginderdeuren zorgde voor problemen. In maart 2015 werd hij opgepakt op verdenking van fraude in zijn hoedanigheid als advocaat, en hij zat zelfs enkele maanden in de cel. De partij nam zijn bevoegdheden af, maar Van Ginderdeuren bleef wel schepen. In september 2017 bleef Van Ginderdeuren afwezig op de gemeenteraad. Hij bracht zo de krappe meerderheid van De Knop in het gedrang. De oppositie weigerde te helpen....

Minder verrassend was de overgang van Kelly Van Vlaenderen naar de fractie N-VA - Lennik Kwadraat. Van Vlaenderen stapte in oktober uit Open VLD en werd eerst onafhankelijke. De voorbije maanden schaarde ze zich telkens aan de kant van de oppositie. “Ik voelde al tijdens de verkiezingen in 2012 dat ik niet echt thuishoorde bij Open VLD”, zegt ze. “Er waren altijd vetes en problemen binnen de partij. Ik ben dan ook erg blij dat ik in oktober een nieuwe start genomen heb, en nu N-VA - Lennik kwadraat kan vervoegen.”

Met het weggaan van Van Ginderdeuren en van Van Vlaenderen verloor Open VLD twee van haar zeven raadsleden. Van Ginderdeuren zetelt voortaan als onafhankelijk schepen. Bovendien was het opnieuw een wankele meerderheid van 10 tegen 9.

Wie doet het met wie?


Burgemeester Irina de Knop trekt de liberale lijst, die in Lennik “Lijst burgemeester” heet. De liberalen zetten in op veilige voet- en fietspaden en op veilig leven in het algemeen.

Haar grote uitdager voor de tricolore sjerp is Geert de Cuyper van N-VA – Lennik Kwadraat. De Cuyper draait al jaren mee in de Lennikse gemeentepolitiek en was vroeger al schepen. Samen met Kamerlid Kristien Van Vaerenbergh, dochter van oud-burgemeester Etienne Van Vaerenbergh vormt hij een sterke tandem. N-VA – Lennik Kwadraat klaagt de ruzies en intriges bij de liberalen aan en zegt dat de gemeente er daardoor zes jaar stilstand heeft opzitten.

Huidig coalitiepartner CD&V schuift eerste schepen Heidi Elpers naar voor als kandidaat-burgemeester. Lijstduwer is Piet Vanthemsche, oud-voorzitter van de Boerenbond.

Groen doet voor het eerst in 12 jaar mee met een aparte lijst, met de nieuwe, jonge lijsttrekker Hendrik Schoukens. Vorige keer was dat nog in kartel met SP.A. Andere opvallende kandidaat bij Groen is oud-journalist Freddy Kempeneer.

Vlaams Belang verloor tijdens de afgelopen legislatuur zijn Lennikse boegbeeld. Joris van Hauthem overleed in maart 2015 aan de gevolgen van kanker. Voor oktober is Filip Rooselaers de lijsttrekker. Vlaams Belang wil vooral waken over het behoud van het Vlaams karakter van Lennik. Volgens de partij is nu al een kwart van de inwoners anderstalig.

Voormalig schepen Eddy Warrand wordt tenslotte de lijsttrekker van LEF. Met die partij mikt hij op een zetel in de gemeenteraad. Warrand was tussen 2000 en 2012 schepen in Lennik. Na een ruzie met zijn voormalige partij Open VLD richtte hij LEF op.

 

Meest gelezen