Wat staat er op het spel in Lo-Reninge?

In Lo-Reninge lijken de verkiezingen van oktober opnieuw uit te draaien op een strijd tussen de lijst Dynamisch van burgemeester Lode Morlion en de lijst Inspraak van oppositielid Frank De Poortere. Hoewel beiden zich profileren als lokale en onafhankelijke lijsten, is de burgemeester uitgesproken CD&V’er en Frank De Poortere lid van N-VA.

Het was best een spannende verkiezingsstrijd in 2012. De lijst Dynamisch van burgemeester Lode Morlion haalde amper één zetel meer dan uitdager Inspraak van lijsttrekker Frank De Poortere. Hij is het gezicht van "Geen streep door de Westhoek", het actiecomité dat tegen een verregaande aanpassing van N8 Ieper-Veurne is. De oppositiepartij wist zes van de dertien zetels weg te kapen, twee meer dan in 2012. Maar het was dus Lode Morlion die mocht beginnen aan een tweede ambtstermijn.

Tijdens de legislatuur stonden heel wat openbare werken op het programma: de dorpskernvernieuwing in Noordschote en Reninge, de aanleg van een fietspad tussen Lo en Nieuwkapelle, de heraanleg van de N364 Romanestraat tussen Lobrug en de Gapaard, … Andere heikele punten deze legislatuur waren de restauratie van de kerk van Polinkhove, de aanpassingswerken aan de school en de kazerne en het masterplan "Herschikking semipublieke gebouwen".

Gezocht: kandidaten

In oktober 2018 wordt het opnieuw een tweestrijd tussen Dynamisch en Inspraak, al blijven beide partijen lang wachten met het bekendmaken van de kandidaten. Bij Dynamisch is alvast zeker dat eerste schepen Lena Merlevede geen kandidaat meer is.

Ook bij Inspraak zijn voorlopig nog geen kandidaten bekend. “In ieder geval komen we op onder dezelfde naam”, zegt Frank De Poortere.

Zowel Inspraak als Dynamisch profileren zich als onafhankelijke lokale lijsten, maar de kopmannen hebben wel een duidelijke kleur. “In een klein stadje als Lo-Reninge is het zo al moeilijk genoeg om goeie kandidaten te vinden, laat staan dat ze een partijkaart moeten kopen”, zegt Lode Morlion. “Maar liefst hebben we mensen die het midden opzoeken.”

In 2012 leek het er lange tijd op dat er geen gemeenteraadsverkiezingen nodig waren, want Inspraak kwam pas op het laatst met een lijst. Maar nu maakt die formatie deel uit van het politieke meubilair in Lo-Reninge.

Meest gelezen