Wat staat er op het spel in Londerzeel?

Opmerkelijk: drie vrouwelijke lijsttrekkers lijken het onder mekaar te gaan uitvechten. Uittredend burgemeester Nadia Sminate (N-VA) neemt het op tegen Conny Moons (LWD Londerzeel Warm & Dynamisch) en Veerle Pas (CD&V). Een voorspelling, daar durft niemand zich aan wagen. Oud-burgemeester Jozef De Borger (CD&V) verdwijnt helemaal van het politieke toneel en verlaat zelfs Londerzeel. 

Londerzeel heeft de voorbije jaren fors ingezet op de vernieuwing van het gemeentelijk zwembad. Dat wordt net als de bestaande sporthal gerenoveerd én uitgebreid. Sportcomplex ‘De Lijster’ zou in het voorjaar klaar moeten zijn. ‘Een megalomaan project’ en ‘financiële strop voor de gemeente’, volgens het plaatselijke actiecomité. Anderen hebben het dan weer over het ‘sportcomplex van de toekomst’. Het beheer ligt via een concessie in handen van een privé-firma. Waar vele verenigingen wel van wakker liggen is de financiële impact. Aan welke prijs kunnen hun leden in de toekomst hun geliefde sport beoefenen? Samen met de vernieuwde Schaeselbergsite zit de gemeente de komende jaren op sportief vlak wel op rozen.

Problemen

De impact van de stijgende bevolkingsaantallen laat zich voelen. De Londerzelenaren vragen zich af of hun kinderen of kleinkinderen nog ‘om de hoek’ naar school zullen kunnen gaan. Kamperende ouders waren ook in Londerzeel geen uitzondering.

Het verkeer zit strop. Vooral rond de schooluren wordt het centrum bij de minste aanleiding, bijvoorbeeld door werken, omgetoverd tot één grote parking. Tijdens de spitsuren volstaat één hapering ook om het verkeer volledig vast te laten lopen.

Wie doet het met wie?

De politieke scène is radicaal gewijzigd. De jarenlange absolute meerderheid van CD&V is sinds de vorige verkiezingen in 2012 naar de geschiedenisboeken verwezen. Van de oude garde blijft zo goed als niemand meer over. Oud-burgemeester Jozef De Borger botste bij CD&V op interne verdeeldheid rond zijn persoon en liet dan maar zijn plannen voor een comeback varen. Hij verlaat de politieke scène definitief en verhuist zelfs uit Londerzeel.

Burgemeester Nadia Sminate heeft de nationale N-VA-wind in de zeilen, maar bevindt zich in Londerzeel in onrustig vaarwater. Een nieuwe sjerp is alleszins niet vanzelfsprekend.

Grootste uitdager lijkt LWD met lijsttrekker Conny Moons, nu nog in de oppositie maar in 2012 wel meteen goed voor zeven zetels. Als die opmars bestendigd wordt, is de burgerbeweging moeilijk te negeren.

De ‘nieuwe’ CD&V met lijsttrekker Veerle Pas is één grote onbekende.

Ook uittredend schepen Tom Troch is nog niet van het toneel. Hij komt niet langer onder de SP.A-vlag op, maar zal de lijst trekken van Pro1840, een lijst met kandidaten met diverse overtuigingen.

 

Meest gelezen