Wat staat er op het spel in Oostende?

In de grootste stad aan zee draaien de gemeenteraadsverkiezingen vooral rond de vraag wie burgemeester wordt. Meerdere partijen willen besturen zonder de socialisten, maar die geven zich niet gemakkelijk gewonnen en komen met een Stadslijst op.

Sinds 2006 besturen SP.A, Open VLD en CD&V samen de stad. Daarvóór (1994-2005) stonden de socialisten 12 jaar aan het roer, samen met CD&V. In deze legislatuur was SP.A (15 zetels) de sterke partij, maar ze moest rekening houden met Open VLD (6) en CD&V (3). In de oppositie zitten N-VA (10), Groen (4) en Vlaams Belang (3).

Op cultureel en toeristisch vlak zet de stad zich nadrukkelijk op de kaart: het Filmfestival, Theater aan zee en het cultuurcentrum hebben hun programmatie nog uitgebreid. Er kwamen ook nieuwe evenementen zoals de lichtstraat en allerlei zomeractiviteiten. Over dat deel van het beleid zijn meerderheid en oppositie het eens.

Wonen


Er werd de voorbije jaren flink wat bijgebouwd en vergund. Op de Oosteroever rezen de flats in sneltempo uit de grond en ook in het centrum zijn veel nieuwe (hoogbouw)projecten vergund. Anderzijds zijn er in de stad veel woningen van slechte kwaliteit. De meerderheid houdt vast aan haar plan om 3000 bijkomende woningen te realiseren. Er is kritiek van Groen, dat geen hoogbouw meer wil en van Open VLD, dat het aantal sociale woningen in vraag stelt.

Financieel gezond?


De meerderheid slaagde erin om de schuld onder de 100 miljoen te krijgen. De oppositie zegt dat dat alleen kon door de verkoop van stadseigendommen. Meerderheid en oppositie interpreteren de cijfers op hun eigen manier en dat zorgde zes jaar lang voor discussie. Economisch scoort Oostende goed met het aantrekken van nieuwe bedrijven. Maar toch blijft de werkloosheid hoog.

Weinig vooruitgang in symbooldossiers


Dit schepencollege wordt tot de zwakste van de voorbije 30 jaar gerekend. Schepenen gaven op de gemeenteraad vaak blijk van weinig dossierkennis. Veel problemen kregen nog geen oplossing: mobiliteit en parkeren, de meeuwenoverlast, Hotel du Louvre en het Thermae Palace Hotel. Het veiligheidsprobleem is wel onder controle, maar de inwoners ervaren dat anders. Een groots aangekondigd stedelijk referendum werd vorig jaar afgeblazen.

Een breed slagveld


Er zijn tien lijsten op 14 oktober. SP.A gaat met onafhankelijken samen als Stadslijst. Burgemeester Johan Vande Lanotte trekt, voormalig burgemeester Jean Vandecasteele duwt. Open VLD-lijsttrekker Bart Tommelein profileert zich al sinds 2017 als "kandidaat-burgemeester". Hij zou zelfs geen Vlaams minister meer willen zijn, als hij burgemeester kan worden. Vanuit de meerderheid laat ook Krista Claeys  van CD&V weten dat ze graag de eerste vrouwelijke burgemeester zou worden. N-VA- lijsttrekker Björn Anseeuw is ook kandidaat en ook Wouter De Vriendt van Groen doet een gooi naar de sjerp. Bij Vlaams Belang trekt vaste waarde Christian Verougstraete de lijst. Verder komen op: PVDA (Ilona Vandenberghe), Oostende Koningin (Hendrik Wallijn, ex-N-VA) en Recht door Zee, een burgerinitiatief van de bekende dokter Georges Casteur. De tiende lijst is die van René Wyffels. Hij komt op als De Oostendenaar, een lijst met 4 kandidaten.

Puzzelstukken


Op een niet-ondertekend papier na, waarmee Oostende Koningin een voorakkoord suggereerde tussen Open VLD en N-VA, zijn daar geen indicaties voor. Bart Tommelein liet wel weten niet in een coalitie met Groen én Stadslijst te stappen. Ook tussen de Stadslijst en N-VA is de sfeer koel: samen zijn ze dan wel de grootste (25 van de 41 zetels), maar inhoudelijk zitten ze niet op één lijn. Ook de kleinere partijen tenslotte kunnen de sleutel in handen hebben bij het vormen van een coalitie.

Meest gelezen