Miguel de Guzmán www.imagensubliminal.com

Wat staat er op het spel in Oostkamp?

“De beste gemeente om te wonen in Vlaanderen”: met die titel mag Oostkamp sinds eind vorig jaar pronken, als winnaar van een groots opgezette bevraging door de krant Het Nieuwsblad. Als bestuur moet je op die manier met de vingers in de neus de gemeenteraadsverkiezingen winnen, zou je denken. Bovendien zou CD&V zich met z’n huidige ruime meerderheid geen zorgen mogen maken. Maar de kiezer heeft altijd het laatste woord.

De dienstverlening van Oostkamp scoort sterk. Het was een van de eerste gemeenten die er met succes in slaagde om de gemeentelijke diensten en het OCMW samen te brengen in één nieuwe ontmoetingsruimte: de Oostcampus.

Elke medaille heeft een keerzijde

Als aantrekkelijke gemeente kreeg Oostkamp er op zeven jaar tijd duizend inwoners bij. De teller stond begin dit jaar op 23.577. Er kwamen winkels en vooral veel nieuwbouw bij en dat zorgt uiteraard voor extra verkeer én voor parkeerproblemen. Een nieuwe studie moet uitwijzen hoe je een beter bereikbaar centrum kan verzoenen met een rustigere en veiligere omgeving.

Een pijnpunt blijft de drukke N50. Sinds de invoering van de kilometerheffing gebruiken vrachtwagens die route vaak als sluiproute om de E403 te vermijden. Dat maakt de verbinding met deelgemeente Ruddervoorde minder veilig. Er wordt gezocht naar mogelijkheden om bijvoorbeeld de fietsers meer langs landelijkere wegen te leiden. Ook de E40 loopt langs Oostkamp en dat is een ideale vluchtroute voor inbrekers. Meer preventie, controles en camera’s deden het aantal woninginbraken wel dalen.

Wie doet CD&V wat?

In 2012 haalde CD&V, met toenmalig burgemeester Luc Vanparijs, 41 procent van de stemmen, goed voor 13 van de 27 zetels. Als coalitiepartner namen ze er SP.A bij (3 zetels). Na 22 jaar burgemeesterschap gaf Vanparijs vorig jaar de fakkel door aan Jan de Keyser, een Oost-Vlaming, die wel al 28 jaar in Ruddervoorde woont en zich helemaal West-Vlaming voelt. De partij heeft een wit konijn als lijstduwer: ex-bondscoach Georges Leekens. Hij woont heel graag in Hertsberge, maar zal geen mandaat opnemen, omdat hij voor 90 % in het buitenland werkt.

Oppositiepartij N-VA sprong in 2012 van 2 naar 8 zetels, maar zal het nu zonder stemmentrekker en senator Patrick De Groote moeten doen: hij zegt de politiek vaarwel. Lijsttrekker Stefaan Bollaert geeft graag toe dat Oostkamp behoorlijk wordt bestuurd, maar wil graag eigen accenten leggen.

SP.A hoopt opnieuw mee te besturen, al zullen ze het zonder schepen Christine Beke moeten doen, want zij stopt met politiek. Drie partijen haalden vorige keer maar 1 zetel binnen: Vlaams Belang, Groen en 8020 Blauw. Groen hoopt mee te surfen op de nationale positieve trend en rekent op een tweede zitje. Het liberale 8020 Blauw van Miguel Chevalier heet nu 8020 Open, omdat de lijst openstaat “voor iedereen met goeie ideeën”.

Meest gelezen