Wat staat er op het spel in Roeselare?

​​​​​​​Het stadsbestuur kan zeggen dat het de voorbije legislatuur z’n stempel heeft gedrukt op Roeselare. De stad zit duidelijk in de lift. Niet alleen qua bevolkingsaantal is de Rodenbachstad stevig gegroeid, ook op economisch vlak blijft ze hoge toppen scheren. De binnenstad werd mooi opgesmukt, met een geslaagde make-over voor verschillende pleinen en parken. Roeselare is een bloeiende centrumstad geworden.

De coalitie met CD&V (12), SP.A (5) en Groen (3) heeft het beleid met stevige hand naar zich toegetrokken. De aardverschuiving van de vorige verkiezingen, waarbij CD&V zakte van 18 naar 12 stuks, lijkt op het eerste gezicht verteerd.

Burgemeester Kris Declercq is onder stoom gekomen, twee jaar nadat hij de sjerp overnam van Luc Martens. Declercq zal op 14 oktober naar alle verwachtingen hogere ogen gooien dan zijn 2047 voorkeurstemmen van 2012. Als de CD&V dat ook als geheel doet, dan zou een verderzetting van de huidige coalitie best wel eens een evident kunnen zijn.

Een sterke oppositie

Maar oppositiepartij N-VA, nota bene de grootste partij in Roeselare, wil nu meer dan ooit een wissel van de macht. Anderzijds kan je je afvragen of het momentum niet verdwenen is, nu Brecht Vermeulen niet meer als lijsttrekker opkomt. Als fractieleider nam hij tijdens de gemeenteraad geregeld de maat  van de meerderheid. Maar het lokale niveau is niet meer zijn grootste bezorgdheid. Bart Delaere, ondernemer van beroep, moet Vermeulen doen vergeten. Vraag is of een verkiezingsoverwinning zoals in 2012 er nog wel in zit.

Volgens de oppositie mocht het beleid de voorbije jaren wel wat doortastender zijn op het vlak van mobiliteit, veiligheid en economie. N-VA (12), Vlaams Belang (3) en Open VLD (2) voerden geen slechte oppositie, maar konden de meerderheid nooit echt klem zetten.

Vlaams Belang deed het eerlijk gezegd niet slecht in de gemeenteraad met geregeld onderbouwde tussenkomsten van Immanuel Dereuse en zijn twee collega’s. Open VLD met Francis Reynaert en in mindere mate Maarten Vinckier legde eerder weinig gewicht in de schaal. Piet Delrue, ondernemer en voorzitter van de regionale Open VLD, wordt nu lijsttrekker.

Verderzetting van de coalitie?

De huidige coalitie heeft zin om nog eens zes jaar samen verder te besturen. Groen aast op één of twee extra zetels en met de goede flow waarin de partij in Vlaanderen verkeert, lijkt dat best mogelijk. SP.A-lijsttrekker Michèle Hostekint die haar lot al een tijdje heeft verbonden aan dat van CD&V, ziet nog eens zes jaar met dezelfde partners ook best zitten. Daarvoor liet ze zestien zogenaamde vernieuwers toe op de lijst en plaatste ze zeven vrouwelijke kandidaten in de top tien. Schepen Henk Kindt bezet de tweede plaats en op plaats drie komt vernieuwster Gianna Werbrouck.

Bij CD&V staat Europarlementariër Tom Vandenkendelaere op de derde plek, een stuk prominenter dan in 2012 toen hij plaats 12 bezette. Zijn ambitie ligt duidelijk ook meer op het lokale vlak, dat is een aanwinst voor CD&V.

Meest gelezen