Wat staat er op het spel in Ruiselede?

Voor het eerst in vele jaren zal de verkiezingszondag in het Molendorp boeiend worden. Naast RKD – de lijst van burgemeester Greet De Roo – zijn er nog Respect en Durven, met actrice Ingrid De Vos. Intussen is één van de belangrijkste vragen: welke gevolgen zal de overstap van schepen Hannes Gyselbrecht van RKD naar Respect hebben?

De machtsverhoudingen in Ruiselede veranderden niet drastisch na de verkiezingen van 2012. RKD (Ruiselede-Kruiskerke-Doomkerke) van burgemeester Greet De Roo kwam nog steviger uit de verf en haalde met tien zetels de absolute meerderheid. Respect (CD&V) zakte zes procent en kreeg zes zetels. Durven zit met actrice Ingrid De Vos in de gemeenteraad.

Bom

Geen politiek vuiltje aan de lucht in Ruiselede, tot enkele maanden geleden een politieke bom ontplofte. Schepen Hannes Gyselbrecht maakte bekend dat hij van RKD naar Respect overstapt. Volgens de zoon van dokter Gyselbrecht is het na 12 jaar als schepen tijd voor iets anders. Hij maakt naar eigen zeggen de overstap omdat zijn visie niet altijd overeenstemt met die van RKD. Gyselbrecht is in Ruiselede schepen voor financiën en onderwijs. Het kwam tot een conflict in het schepencollege, waar Gyselbrecht nu geen bevoegdheden meer heeft.

Zonder die interne ruzie was de stembusslag in Ruiselede nooit spannend geworden. Nu ligt dat wel eventjes anders. In de nasleep van de Kasteelmoord heeft de familie Gyselbrecht een grote aanhang. Hoe dat nu politiek wordt vertaald, is koffiedik kijken.

Geen klachten

Feit is dat het gewone leven in Ruiselede rustig verder kabbelt. Veel middelen om grote investeringen te doen, zijn er niet. Maar reden tot klagen is er in het Molendorp niet echt.

Een en ander werd gerealiseerd: de zo broodnodige waterbeheersingswerken, de weg van Wingene naar Ruiselede, de renovatie van de sporthal … Belangrijk was ook de aanleg van een nieuw industrieterrein langs de N37. Verder wordt ook uitgekeken naar de aanleg van een fietspad en de herinrichting van de weg naar Beernem. Veel aandacht gaat naar de zwakke weggebruiker, maar het is vaak wachten op subsidies van de hogere overheid.

Cultuur

Al jaren wordt in Ruiselede geijverd voor de bouw van een nieuwe brandweerkazerne en voor een gemeentelijke loods. Of die er de komende legislatuur komen, is zeer de vraag. Hoewel de sportsector deze legislatuur wel een gerenoveerde maar geen nieuwe sporthal kreeg, klopt de culturele sector nu stevig  op de deur van de politieke meerderheid. Ook de politiek droomt al jaren van de bouw van een nieuw, kleinschalig cultuurcentrum, dat goed zou zijn voor een 200-tal toeschouwers. Die nieuwe cultuurtempel zou het sociaal weefsel versterken en de verenigingen meer armslag moeten geven.

Afwachten wat de uitkomst van de verkiezingen wordt. Wat wordt de factor van de overstap van schepen Hannes Gyselbrecht van RKD naar Respect? Iets wat burgemeester Greet De Roo in extremis niet kon verhinderen. Dat is toch dé vraag van deze verkiezingen.

Meest gelezen