Wat staat er op het spel in Scherpenheuvel-Zichem?

In Scherpenheuvel-Zichem staat burgemeester Manu Claes al 24 jaar aan het hoofd van de gemeente. In de meerderheid zitten zijn partij CD&V (10 zetels) en Open VLD (6 zetels). Oppositie bestaat uit N-VA (5 zetels), SP.A (4 zetels) en Vlaams-belang (2 zetels). Claes droomt van een nieuwe termijn om zo de magische kaap van 30 jaar burgemeesterschap te halen.

Na forse investeringen in de vorige legislatuur met het gloednieuw CC Den Egger en drie nieuwe gemeenschapscentra stond het huidige bestuur voor een schuldenberg. Daarom werden de belastingen verhoogd en enkele besparingen doorgevoerd zoals de sluiting van het zwembad en het doven van de straatverlichting. Het bestuur blijft worstelen met de nieuwe financiële regels die Vlaanderen oplegt. Het huidige budget laat geen forse investeringen toe, toch zat het gemeentebestuur niet stil.

Vluchtelingen en toeristen  

Deze legislatuur werd het Peeterskasteel het decor van een groep vluchtelingen uit Syrië en Afrika. Claes wist  het oorspronkelijke wantrouwen van de bevolking om te buigen in warme vriendschapsbanden en solidariteit met de vluchtelingen. Toen bekend raakte dat het Peeterskasteel dit jaar zou sluiten vloeiden er heel wat tranen bij zowel inwoners als vluchtelingen. Mobiliteit wordt zeker een thema met een vraag naar camera’s en meer blauw op straat.
Wandelwegen, een voetgangersbrug over de Demer en openbaar vervoer tussen de deelgemeentes moeten zorgen voor een betere mobiliteit van de zwakke weggebruiker.
Fietspaden aan de school in Messelbroek en in de Langestraat moeten de veiligheid van de kinderen verhogen.
Na enkel recente inbraakgolven wordt de vraag naar buurtinformatienetwerken groter.
En ook het zwerfvuil moet worden aangepakt net als een beter onderhoud van de kerkhoven.  
De Basiliek, Maagdentoren en Abdij zijn toeristische parels die ook digitaal toegankelijker zullen worden.
De bevolking wil dan weer parken, speelpleinen en meer groen voor een beter contact met de buren.

Wie doet het met wie?

Burgemeester Manu Claes van CD&V lijkt de touwtjes stevig in handen te hebben. Samen met Open VLD vormen de Christen-Democraten al 24 jaar een sterk koppel in de meerderheid. Niets wijst erop dat daar verandering in komt.  SP.A. lijkt amper te groeien, en dus zijn alle ogen op  N-VA gericht. Al zal die partij dan fors moeten onderhandelen. Want ofwel gaat N-VA in zee met Open VLD én SP.A, ofwel viert Claes zijn 30e jubileum als burgemeester van Scherpenheuvel-Zichem.

 

 

Meest gelezen