Wat staat er op het spel in Spiere-Helkijn?

Waait er straks een nieuwe wind door het landelijke Spiere-Helkijn, de kleine faciliteitengemeente langs de boorden van de Schelde? In 2012 leken verkiezingen overbodig te worden, tot er op de valreep een éénmanspartij kwam opdagen. Straks neemt een heuse lijst, Team+, het op tegen de Lijst Burgemeester van Dirk Walraet. Hij is 74 jaar jong en straks dertig jaar lang burgemeester. Wordt het door de stevige oppositie dan toch spannend in de anders zo rustige gemeente?

De wens van burgemeester Dirk Walraet is verhoord. Op de burgemeestersmarathon van Radio 2 in januari, zei hij dat hij hoopte op wat meer oppositie. Wel, hij krijgt ze en hoe!
De lijst van Team+ wordt getrokken door Vincent Devos, de man die vorige keer in z’n ééntje opkwam als “oppositiepartij”. In een kleine gemeente als Spiere-Helkijn (2150 inwoners) volstonden voor hem 123 stemmen om verkozen te raken en de enige oppositiebank te vullen.

Wat meer is: Team+ heeft enkele leden van de Lijst Burgemeester binnengehaald -  onder meer één van de schepenen, plus de voorzitters van de cultuurraad, de sportraad en een natuurvereniging. Ze willen allemaal een nieuwe wind laten waaien door de gemeente en staan voor een open beleid met meer aandacht voor duurzame energie, mobiliteit en voor de jongeren.

Gedaan met de korte gemeenteraden

Eén ding is zeker: met steviger oppositiewerk zullen de gemeenteraadszittingen wellicht wat langer duren dan het gemiddelde van vijf minuten. Het record staat zelfs op 2 minuten en 12 seconden. “Dit zijn de drie punten op de agenda, iedereen akkoord?” “Ja!”

“Laat ze maar komen”, zegt de 74-jarige burgemeester over de oppositie. Hij wil graag aan een zesde mandaat beginnen, als zijn gezondheid het toelaat. Een nieuwe heup helpt hem alvast op weg.

Welvarend

Financieel gaat het de gemeente goed, iedereen wijst daarvoor naar de burgemeester die als geen ander voldoende subsidies naar de Scheldegemeente kan binnenhalen. Opstekers: de restauratie van het oude open zwembad, de bouw van de polyvalente ruimte “De Spiehel”, een nieuwe dorpskern én een industriezone. En niet te vergeten: een lagere personenbelasting.

Eén angel in de voet: het WZC

Een project dat niet werd gerealiseerd is het woonzorgcentrum in Helkijn, ook al is er dringend nood aan een onderkomen voor de oudere inwoners. Ook in 2018 zal het geplande WZC er niet komen. Het project was rond, maar burenprotest stak er een stokje voor.

Maar burgemeester Walraet geeft niet op. Zijn grootste bezorgdheid voor de komende legislatuur is, dát er een nieuw woonzorgcentrum komt. Maar voor het eerst in decennia lijkt het erop dat het burgemeesterschap hem niet zomaar in de schoot zal geworpen worden.

Meest gelezen