Wat staat er op het spel in Wachtebeke?

De gemeente aan de Nederlandse grens is bekend om haar recreatiedomein Puyenbroeck (locatie voor de Warmste Week van Studio Brussel), de Moervaart en haar groene karakter. En dat is iets wat het gemeentebestuur ook wil uitspelen. Maar de inwoners vinden ook de financiële gezondheid van de gemeente, infrastructuurwerken en inspraak belangrijk. Met mondige burgers en een ambitieuze oppositie kan het nog spannend worden voor de paarse coalitie van burgemeester Rudy Van Cronenburg.

Na 30 jaar CD&V-bestuur kozen de Wachtebekenaren In 2012 voor iets anders. En dat 'anders' was letterlijk: de partij Anders heeft SP.A-ers, groenen en onafhankelijken in de groep. De partij haalde 8 zetels binnen, CD&V en Open VLD elk 4, en N-VA kreeg 3 zitjes.

De coalitiepartners

Anders was de grootste partij in 2012 en SP.A-er Rudy Van Cronenburg werd burgemeester. Ook nu is hij lijsttrekker, en hij gaat dus voor een tweede ambtstermijn. Op de tweede plaats staat de onafhankelijke Christine Bax. Drie Anders-schepenen gooien de handdoek in de ring, en twee van hen komen ook niet meer op. Onder de slogan ‘Anders deed het, Anders doet het’ wil de partij het positivisme van de voorbije jaren voortzetten, en hoopt daar ook voor beloond te worden. De wijkplatforms en lopende dorpskernvernieuwing zouden daarbij moeten helpen, net zoals 10 politiek maagdelijke kandidaten.

Open VLD doet het dan weer met een andere slogan: ‘Gewoon doen’. Volgens Piet Penneman is het goed om Wachtebeke op de kaart te zetten als landelijk en mooi, maar moet het bestuur de gemeente ook verder uitbouwen tot een hedendaagse, sociale gemeenschap waar het veilig is om te wonen. Open VLD gaat met 11 nieuwe kandidaten naar de kiezer.

De uitdagers

De oppositie vindt dat het bestuur wel goede intenties had, maar dat het te veel heeft getalmd, en dat er te veel geld verloren is gegaan.

CD&V was zes jaar geleden even groot als Open VLD, en had dus eigenlijk wel kunnen meebesturen mocht Anders dat hebben gewild. De ambitie is nu heel duidelijk: CD&V wil heel graag meebesturen, en zorgt ineens voor een opmerkelijke lijsttrekker, dan toch voor Wachtebeke: Sanne Alexander is de allereerste vrouwelijke lijsttrekker ooit in Wachtebeke. Ze is kabinetsmedewerker van minister Joke Schauvliege. Met een gewaagde toekomstvisie op lange termijn rond wonen, werken en leven, wil CD&V de Wachtebekenaar voor zich winnen.

N-VA is momenteel de kleinste fractie in de gemeenteraad, en wil groter worden met thema’s als verkeersveiligheid en een dynamische, vooruitziende en zorgzame gemeente. Volgens de oppositiepartij heeft Wachtebeke nood aan “professioneel bestuur” en “strikt financieel beheer” om duurzame investeringen te kunnen doen.

Hete hangijzers

Verkeersveiligheid

De meerderheid wil het fietsnetwerk stimuleren voor woon-& werkverkeer, woon- & schoolverkeer, en recreatief fietsen. Maar dan is het volgens velen hoog tijd dat het ook veiliger wordt voor fietsers. Er komt soms nog te veel zwaar verkeer door de gemeente. Kleine herstellingswerken en het oplappen van trottoirs zijn volgens hen niet genoeg. Structurele oplossingen, onder meer voor het hardnekkige sluipverkeer, blijven uit.

Inspraak

De wijkplatforms die er gekomen zijn werken goed, en kunnen volgens de meerderheid nog meer uitgebouwd worden. Ook inwoners zijn blij dat ze kunnen meepraten. Alleen is er nog niet veel gerealiseerd van de dossiers waarin ze hun zeg konden doen, zegt een deel van de bevolking. Dan hebben ze het onder meer over het sportterrein De Bergen.

Dorpskernvernieuwing

De realisatie van de ambitieuze plannen voor de dorpskernvernieuwing laat ook op zich wachten.

 

kasto80

Meest gelezen