Wat staat er op het spel in Wellen?

Wellen is een kleine landelijke gemeente met 7.400 inwoners, maar in de politiek ging het er de afgelopen jaren niet altijd gemoedelijk aan toe. Het kwam tot een breuk tussen burgemeester (en Vlaams Parlementslid) Els Robeyns (SP.A) en schepen van Financiën Benny Maes.

Benny Maes verliet de partij van Robeyns (SP.A-ROB) met slaande deuren en richtte een nieuwe lokale partij op: Voor Alle Wellenaren (VAW).  Bij de vorige verkiezingen haalde Robeyns een erg goede score, goed voor 9 van de 19 zetels.  CD&V leverde ook nog drie zetels voor een comfortabele meerderheid.  Maar door de breuk met Benny Maes is het afwachten of burgemeester Robeyns het  even goed gaat doen. 

De oppositie komt verder van Open VLD met Marc Weeghmans. Die fulmineerde onder andere tegen de aanleg van een duur kunstgrasveld.  Het is een dossier waar ook de N-VA met Gerry Bries het erg moeilijk mee heeft.

De andere oppositie komt van enkele mensen die de N-VA verlaten hebben. Mario Vanvoorden trekt de lijst GEVEWE (Gezond en Veilig Wellen).

Landelijk

Wellen is klein, maar de burgemeester staat op autonomie.  Ze doet geen moeite om aansluiting te vinden bij buurgemeenten.  Dat heeft ook met financiën te maken, omdat de buurgemeenten er financieel slechter voor staan dan Wellen.  Wellen heeft ook liever de dienstverlening in eigen handen. Zo is de gemeente niet aangesloten bij Limburg.net.

Wellen kent wel gelijkaardige problemen als heel wat andere landelijke gemeenten.  Hoe zorg je ervoor dat je een volwaardig postkantoor behoudt?  Wat met de bereikbaarheid en de besparingen bij de Lijn, waardoor je als kleine gemeente mogelijk in de kou komt te staan? De inwoners merken dat er steeds minder belbussen zijn en dat het moeilijker wordt om een belbus te reserveren. 

Fietspaden

Op heel wat plaatsen in de gemeente zijn nu nog geen fietspaden. Volgens Burgemeester Robeyns schiet de aanleg van fietspaden niet altijd goed op omdat er heel wat gewestwegen op het grondgebied liggen.  Het fietspad van Kortessem naar Wellen zou eind dit jaar volledig aangelegd moeten zijn.  

Meest gelezen