Wat staat er op het spel in Zonhoven?

Burgemeester Johny De Raeve (Open VLD) kan met een redelijk gerust gemoed campagne voeren. Hij is kandidaat om na de verkiezingen van 2018 zichzelf op te volgen, en aangezien de inwoners volgens een enquête van Het Nieuwsblad het meest tevreden zijn van Vlaanderen, bestaat de kans dat hem dat ook lukt. Maar volgens de oppositie kan het toch nog een stuk beter.

Al sinds 1982 zijn de liberalen de grootste partij van Zonhoven. Een paar keer haalden ze zelfs de absolute meerderheid. Nationaal voorzitter Gwendolyn Rutten kwam al een keer kijken hoe de Zonhovense Open VLD dat precies doet. “Met gedrevenheid, een realistisch programma en een sterke ploeg,” verklapt burgemeester en lijsttrekker Johny De Raeve alvast.

Maar Open VLD bestuurde de voorbije twee legislaturen niet alleen. CD&V zat telkens als kleinere partij mee aan het roer. Weliswaar in 2012 maar met goed 11 procent van de stemmen, en 3 van de 27 gemeenteraadsleden. Die kleinere CD&V heeft deze keer de brandende ambitie om terug te groeien. Ze zijn een kartel aangegaan met Groen, en hopen straks wat meer gewicht in de schaal te leggen.

Minder partijen

De kans dat er minder partijen zijn in Zonhoven is alleszins groot. In 2012 deden nog 7 partijen mee aan de verkiezingen. Voor de stembusslag van dit jaar hebben nog maar 5 partijen hun deelname bevestigd. Oppositiepartij N-VA is er opnieuw bij. Zij waren vorige keer nog de grote winnaar. Maar boegbeeld Bart Vanhorenbeek geeft wel de fakkel door aan Nathalie Claes, die deze keer de lijst mag trekken.

SP.A komt niet meer onder haar eigen naam op, maar wel met een woordspeling. Zij zullen straks als ‘Zonshoven’ op de lijst staan: een samenvoegen van de woorden ‘ons’ en Zonhoven’. “Een teken dat we samen Zonhoven willen maken, en dat de gemeente van iedereen is,” benadrukt lijsttrekker Sven Lieten. De SP.A heeft een lijst mét een aantal socialisten, maar ook met onafhankelijke mensen. Vandaar de nieuwe naam.

Vlaams Belang heeft een lijst met twaalf kandidaten klaar. De partij werd de voorbije decennia geleid door Patrick Wissels, maar die keerde deze legislatuur Vlaams Belang zelf de rug toe om als onafhankelijke in de gemeenteraad te zitten. Sindsdien had de partij geen vertegenwoordiger meer in de gemeenteraad. Ex-militair Jean-Paul Briers wil daar als lijsttrekker nu verandering in brengen.

Meer groen, minder beton

Een belangrijk verkiezingsthema ligt al duidelijk vast. Alle partijen vinden dat er iets moet gebeuren aan het dorpscentrum. Dat is nu nog te veel een rechte baan met veel beton. Alle partijen willen meer groen en minder doorgaand verkeer. Hoe dat moet gebeuren zien ze wel anders. Vlaams Belang wil bijvoorbeeld éénrichtingsverkeer, iets was volgens Open VLD praktisch moeilijk kan. CD&V-Groen willen gedeeltelijk éénrichtingsverkeer rond de kerk onderzoeken.

Wie doet het met wie?

Er is ook al een hardnekkig gerucht over een voorakkoord in de wandelgangen van het gemeentehuis. Open VLD zou met ‘Zonhsoven’ een afspraak hebben. Beiden ontkennen dat heel hard.

Meest gelezen