Videospeler inladen...

"Nog geen paniek, maar kan heel erg worden", Vlamingen in de VS bereiden zich voor op orkaan Florence

De oostkust van de Verenigde Staten maakt zich op voor orkaan Florence. Bijna anderhalf miljoen mensen worden de komende uren geëvacueerd. Volgens de voorspellingen zou het wel eens de zwaarste orkaan in dertig jaar kunnen worden. Wouter Deconinck, die al tien jaar in de staat Virginia woont en werkt, moet zijn huis verlaten. Saskia Munn, die in Charleston woont in Zuid-Carolina, is al vertrokken met haar gezin. 

Donderdag komt Florence aan land in Noord- en Zuid-Carolina. Ook Virginia ligt in de gevarenzone. Het huis van Wouter Deconinck ligt in Norfolk aan de kust van Virginia. In de stad worden zware overstromingen verwacht door de hevige regenval en de stormvloed. Deconinck gaat ervan uit dat zijn huis zeker onder water zal lopen, zegt hij in "De wereld vandaag" op Radio 1.

"We zijn nu alles aan het verhuizen van de gelijkvloerse naar de eerste verdieping", zegt hij. "We hebben onlangs een nieuwe sofaset gekocht. Het zou natuurlijk jammer zijn mocht die na twee maanden al helemaal onder water staan."

File

Daarna vertrekt Deconinck naar de hoofdstad Richmond, die buiten de gevarenzone ligt. Richmond ligt normaal gezien op drie uur rijden, maar het belooft druk te worden, want iedereen vertrekt nu. "Aangezien we hier zo dicht bij het water liggen, moet alle verkeer door twee tunnels. Daar stopt alles op. Er staat nu al zeven kilometer file aan één tunnel."

Saskia Munn is al vertrokken uit Charleston in Zuid-Carolina. Zij wou de files voor zijn. "We hebben twee kleine kinderen en willen niet in de file zitten als het niet nodig is", zegt ze in "De spits" op Radio 2. 

De meeste mensen hier in Norfolk zijn wel voorbereid.

Volgens Deconinck is er geen paniek, ook al zien de voorspellingen er niet goed uit. "Het zou natuurlijk wel heel erg kunnen zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen hier in Norfolk daar wel op voorbereid. Sinds ik hier woon, heb ik al één zware orkaan meegemaakt. Dat was Irene in 2011. De meeste mensen hebben hier wel een evacuatieplan. Ze hebben levensmiddelen in reserve voor het geval dat er een evacuatie is of de stroom uitvalt voor meerdere dagen of er geen water is. Maar aangezien we evacueren, zal dit nu niet nodig zijn voor ons."

"Iedere keer als er een orkaan komt, wil iedereen nog water en levensmiddelen gaan kopen en de bezinetank nog een laatste keer vullen. Er zijn lange wachtrijen aan de bezinestations, maar er is nog geen paniek. Iedereen blijft er kalm onder."

Ook de buren van Deconinck vertrekken. "Een grote groep van mensen spreekt af via social media om te carpoolen. Als je met meerdere mensen kunt evacueren, ben je ook een beetje veiliger en kun je van elkaars spullen gebruik maken."

Beluister hier het gesprek met Wouter Deconinck in "De wereld vandaag" (Radio 1).

Zandzakken

Saskia Munn is al vertrokken vanuit Charleston in Zuid-Carolina. Ze is op weg naar haar schoonouders in het binnenland. "We hebben alles mee wat in een auto past. Belangrijke documenten, genoeg kleren en eten, wat we zeker willen bijhouden."

Haar huis ligt een beetje van de kust weg. "We hebben niet alles dichtgetimmerd, maar wel zandzakken bij voor- en achterdeur gelegd." Ze hoopt dat alles wat ze achtergelaten heeft, veilig is. "Wij hebben het alarmsysteem aangezet."

Nu is het nog rustig. Het is zonnig en er is een blauwe lucht, dus het lijkt alsof er niets echt gebeurt.

Volgens Munn is er geen paniek. "Ik ken een paar mensen die blijven in Charleston en ik ken er een paar die weggaan. Wij moeten evacueren, omdat we bereikbaar moeten blijven voor onze klanten." Ze blijft ook in contact met haar zus in Virginia, die ook twee kleine kinderen heeft.

"We wachten af. Nu is het nog rustig. Het is zonnig en er is een blauwe lucht, dus het lijkt alsof er niets echt gebeurt."

Beluister hier het gesprek met Saskia Munn in "De spits" op Radio 2.

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal 7

Videospeler inladen...

Bekijk hier het verslag uit Het Journaal Laat

Videospeler inladen...

Meest gelezen