10 voorstellen om het leven in Leuven (nog) aangenamer te maken

De op twee na populairste stad op jijkiest.be is Leuven, de oudste studentenstad van het land. Maar liefst 188 voorstellen werden al ingediend om het leven in de bierhoofdstad van Vlaanderen (nog) aangenamer te maken. Dit zijn de tien populairste.

1. Pas de onveilige situatie aan de Tiensevest bij het KBC-gebouw aan

In het populairste voorstel in Leuven stelt Thijs voor om de inrichting van de Tiensevest drastisch te veranderen. Het is een gevaarlijke situatie doordat veel auto's een U-bocht moeten maken, veel voetgangers en fietsers steken er over naar de fietsparking en de zone wordt volgens Thijs als kiss-and-ride-zone gebruikt. Daarom wil hij graag dat de inrichting van de Tiensevest bij het KBC-gebouw wordt aangepast.

2. Herstel de Parkwegbrug

Melissa Van Passel vindt het spijtig dat fietsers en voetgangers geen gebruik van de Parkwegbrug (de brug over de spoorweg tussen de Tivolistraat en Abdij van Park) meer kunnen maken. Zij stelt voor dat deze brug opnieuw wordt hersteld en opengesteld voor het verkeer. 

3. Plaats meer bomen, groen en fietspaden op het Rector De Somerplein

Het Rector De Somerplein, het vroegere Fochplein, is voor veel Leuvenaars een doorn in het oog. Een voorstel om het plein opnieuw aan te leggen met veel groen en fietspaden, krijgt erg veel bijval.

Onze reporter trok naar het Rector De Somerplein om te horen wat de mening van de Leuvenaars omtrent het veelbesproken plein is. Bekijk de video hieronder.

Video player inladen...

4. Voer opnieuw een tram in

Chiel Buseyne wil graag dat het stadsbestuur de tram opnieuw invoert in Leuven. Tot de jaren 60 had Leuven een uitgebreid tramnetwerk, schrijft hij. Volgens Chiel heeft de tram enkel maar voordelen: minder luchtvervuiling, snellere ritten en minder kans op ongelukken.

Onze reporter ging horen wat de Leuvenaars zouden vinden van een herinvoering van de tram. Bekijk hieronder hun reacties.

Video player inladen...

5. Leg geen parking aan onder het Bruulpark

De plannen om een ondergrondse parking onder het Bruulpark aan te leggen, stoten op heel wat verzet. Zo vindt Bie Daems dat er genoeg randparkings in Leuven zijn en dat het stadsbestuur autoverkeer tot het hart van de stad niet moet aantrekken.

Wat vinden de Leuvenaars van een extra parking? Onze reporter ging haar oor te luister leggen. Bekijk de video hieronder.

Video player inladen...
JoelHoylaerts

6. Leg een fietspad aan van het Engelse Plein via de Keizersberg tot aan de Vismarkt

Omdat veel kinderen vanuit Wilsele de fiets naar Leuven nemen, heeft Fred een voorstel ingediend om fietspaden aan te leggen vanaf het Engelse Plein tot aan de Keizersberg en vanaf de Keizersberg tot aan de Vismarkt.

JoelHoylaerts

7. Leg het Sint-Jacobsplein opnieuw aan

Jef Mellaerts stelt voor om het Sint-Jacobsplein opnieuw aan te leggen, met aandacht voor parkeergelegenheid en meer groen.

8. Verbreed het voetpad in de Naamsestraat

Het voetpad in de Naamsestraat is op sommige punten te smal. Daarom wil André Merckx graag dat het voetpad tegenover het STUK breder wordt en dat er een buffer tussen de straat en het voetpad komt, waardoor auto's meer van zwakke weggebruikers zijn gescheiden.

9. Leg het kruispunt bij Parking Bodart opnieuw aan

Frederik Devos wil dat het kruispunt bij Parking Bodart opnieuw wordt aangelegd omdat het vandaag de dag gevaarlijk en lelijk is.

10. Bouw een Finse piste langs de Vaart

Hardlopen op asfalt is niet goed voor de gewrichten en daarom wil de indiener graag dat er een Finse piste wordt gebouwd vanaf de Schuiteniersbrug tot aan de brug in Wijgmaal, langs de Vaart.