Eerste nieuw gebouw op Rabotsite in Gent klaar voor bewoners

Zo’n 40 jaar waren de drie Rabottorens een veelbesproken stadsgezicht. In 2009 werd besloten om de sociale appartementsgebouwen te slopen en te vervangen door acht lagere gebouwen. Het eerste is nu woonklaar.

De skyline van Gent ziet er vanaf nu weer iets anders uit. Waar vroeger de eerste Rabottoren stond, zijn drie nieuwe appartementsgebouwen verrezen. Vandaag werden de nieuwe gebouwen, samen goed voor 131 sociale woningen, officieel ingehuldigd.

Binnenkort starten de bouwwerken aan nog eens twee nieuwe gebouwen op de plek waar vroeger de tweede Rabottoren stond. De verhuis van de bewoners van de derde Rabottoren is volop aan de gang.

WoninGent plant om in 2020 te starten met de sloopwerken aan deze laatste Rabottoren. Tegen 2023 moet de vernieuwing van de Rabotsite rond zijn , goed voor 360 nieuwe sociale woningen.

"Ik ga het panorama missen"

Vandaag konden de eerste bewoners komen kijken naar hun nieuwe appartementen. Een vrouw die nu nog in de derde Rabottoren woont, verhuist binnenkort hiernaartoe. "Het is een beetje dubbel. Ik woonde 41 jaar in mijn appartement. Ik had nooit gedacht dat ik nog zou moeten verhuizen, maar ik moet me er bij neerleggen." De appartementen zijn veel lager dan de vroegere hoogbouw. "Het panorama zal ik wel missen, vanuit mijn appartement zie ik nu nog de drie torens van Gent."

Gemiddelde huurprijs 300 euro

De huishuur die de bewoners voor hun sociale woningen betalen, wordt berekend volgens het Kaderbesluit Sociale Huur (KSH). Sociale huurders betalen een huurprijs afhankelijk van de marktwaarde van hun woning, hun inkomen en hun gezinssituatie. Zij betalen maximaal de marktwaarde en minimaal de minimumhuurprijs.

De marktwaarden van de appartementen verschillen per type en grootte, maar liggen allemaal tussen de 609 en 833 euro. De gemiddelde huurprijs die de bewoners betalen bedraagt een kleine 300 euro.

Meest gelezen