Advocaten woedend nadat groot drugsproces alweer wordt uitgesteld

In Brussel is alweer een groot drugsproces uitgesteld omdat er problemen zijn om de gedetineerden vanuit de gevangenis naar de zittingszaal te brengen. “We zijn het beu”, reageert advocaat Bart Siffert. “Dat ze een andere job zoeken als ze hun werk niet graag doen.”

De procureur-generaal van het Brusselse hof van beroep haalde de problematiek nog aan op de openingsdag van het gerechtelijk jaar op 3 september. Nog geen twee weken later blijkt dat er nog lang geen beterschap in zicht is. Deze namiddag stond er een groot proces rond internationale drugstrafiek op de rol van de Nederlandstalige correctionele rechtbank waarin maar liefst twaalf verdachten moeten terechtstaan. Na meer dan een uur wachten bleek dat het veiligheidspersoneel de aangehouden verdachten niet kon overbrengen van de gevangenis naar de zittingszaal. De zaak werd daarop met meer dan twee maanden uitgesteld en al minstens één advocaat gaf te kennen een verzoekschrift te zullen indienen om de vrijlating van zijn cliënt te eisen. “Die man zit al meer dan een jaar in voorhechtenis, dit kan niet meer.”

De advocaten zijn woedend. “We zijn dit echt wel beu”, zegt strafpleiter Bart Siffert. “Dit is nu al drie jaar aan de gang. Het is zo dat het Veiligheidskorps met evenveel personen aanwezig moet zijn als dat er gedetineerden zijn. Maar elke keer als er meer dan twee of drie aangehoudenen moeten verschijnen, zijn er problemen. Wij als advocaat moeten ons dossier voorbereiden en moeten soms duizenden bladzijden bestuderen tot een stuk in de nacht. Dan staan we hier op zitting en blijkt dat de zaak niet behandeld kan worden. Mocht men nu nog het fatsoen hebben om op voorhand te zeggen dat er bijvoorbeeld staking is, dan kan ik nog begrip opbrengen. Dan kunnen we onze cliënten waarschuwen dat ze niet moeten komen. Die mensen moeten vaak ook verlof nemen om hier aanwezig te kunnen zijn. Dan kunnen wij tenminste nog ander werk doen of andere zaken aannemen in plaats van hier onze tijd te verdoen."

"Als al die mensen van het veiligheidspersoneel zo ongelukkig zijn dat ze keer op keer het verloop van de normale procedure in het gedrang moeten brengen, waarom zoeken ze dan geen andere job? Men kiest er voor om te blijven, maar dan saboteert men de normale rechtsgang. De maat is echt vol, niet alleen voor ons maar ook voor de rechtbank en het openbaar ministerie. Het parket zal voor de volgende zitting speciaal de politie opvorderen, maar die kan dan daardoor ander werk niet uitvoeren. Op deze manier kunnen wij ons werk niet blijven doen. Om nog maar te zwijgen over de mensen die in detentie zitten, soms ook onschuldig. Die mensen kijken maandenlang uit naar hun proces om hun zeg te doen en dan krijgen ze te horen dat hun zaak zomaar even twee maanden wordt uitgesteld omdat er alweer problemen zijn met het veiligheidspersoneel. Dit is trouwens specifiek een Brussels probleem. In andere arrondissementen zijn er soms ook wel problemen, maar hier is het een constante geworden. Ik vraag mij af wanneer de verantwoordelijke minister zal ingrijpen.”

De zaak zelf draait om een internationale drugstrafiek. De federale gerechtelijke politie van Halle-Vilvoorde kon een resem telefoongesprekken aftappen waaruit bleek dat er drugs vanuit Afrika en Zuid-Amerika via Zaventem werden verspreid naar andere Europese landen. Na meer dan een jaar onderzoek konden twaalf verdachten worden opgepakt en een tiental drugstransporten worden onderschept. In het buitenland werden al andere leden van het drugsnetwerk veroordeeld.

Meest gelezen