Antwerpse verkiezingsoorlog escaleert niet tijdens kopstukkendebat

Tweeëndertig dagen voor de gemeenteraadsverkiezingen zijn de Antwerpse lijsttrekkers in debat gegaan in het Zuiderpershuis, op uitnodiging van de krant De Morgen. De zeven kopstukken gingen er de discussie aan over thema's als drugs, luchtkwaliteit, mobiliteit en wonen.

De lijsttrekkers in Antwerpen - Bart De Wever (N-VA), Kris Peeters (CD&V), Philippe De Backer (Open Vld), Peter Mertens (PVDA), Filip Dewinter (Vlaams Belang), Wouter Van Besien (Groen) en Jinnih Beels (SP.A) - zijn veeleer nationale kopstukken voor hun partij. In de voorbije maanden werden de lokale campagnes met vaak zware uithalen naar de concurrenten niettemin ver buiten de stad gevolgd.

In de loop van het debat kwam burgemeester De Wever meermaals tegenover de rest te staan. Ook van coalitiepartners De Backer en Peeters kreeg de N-VA-leider het zwaar te verduren: De Backer verdedigde zijn uitspraak dat hij De Wever emotioneel ongeschikt vindt voor het burgemeesterschap. Die vroeg zich op zijn beurt af waarom die kritiek nu plots na 5 jaar en 11 maanden komt.

De fel gemediatiseerde "war on drugs" in de stad zorgde voor het meeste animo in een debat dat voorts netjes op de rails bleef. De verhalen over de machtige drugsmaffia en de controversiële uitspraken van burgemeester De Wever over banden tussen het drugsmilieu en de politiek wogen op de discussie. De burgemeester pronkte met straffe statistieken over zijn aanpak van overlast, de oppositie verweet hem dat de drugsmaffia sterker dan ooit is en het onveiligheidsgevoel alleen gestegen is.

Op vlak van luchtkwaliteit gaf burgemeester De Wever aan dat de stad op koers is om de vooropgestelde CO2-doelstellingen voor 2050 te halen. "Hoeveel overheden kunnen zeggen dat ze op schema liggen?" Toch ziet Wouter Van Besien in Antwerpen een roetvlek waar nog veel werk aan de winkel is. Peter Mertens pleit voor een lage-emissiezone 2.0: "Pak naast de auto's in de stad ook het vrachtverkeer, de cruiseschepen en de vervuilende industrie aan."

De Wever, De Backer en Peeters herhaalden op het einde van de avond niet in zee te willen gaan met zowel PVDA als Vlaams Belang. "De Open VLD regeert niet met communisten of fascisten", zei De Backer. Groen en sp.a houden de deur in het geval van PVDA op een kier.

Meest gelezen