Videospeler inladen...

Apple lanceert duurste iPhone ooit en smartwatch met elektrocardiogram

In een afgeladen Steve Jobs Theater in Cupertino, Californië, heeft Apple vanavond drie nieuwe iPhones gelanceerd. Maar het grote nieuws kwam vooral van de Apple Watch Series 4. Die wordt geleverd met een app die de smartwatch tot een elektrocardiogram (ECG) omtovert. Volgens Apple is dit een primeur die bovendien de goedkeuring kreeg van de Food and Drug Administration (FDA), de Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond.

De voorstelling begon met een blits filmpje van een medewerkster die door de Apple-campus rent om de draadloze pointer op tijd bij CEO Tim Cook te krijgen. Uiteraard gebruikte ze de Apple Watch en vocale assistent Siri om de kortste route naar het Steve Jobs Theater te vinden. Feit is dat Apple meester is in het opzetten van hippe productpresentaties.

Apple Watch 4 met ECG

Zoals we konden verwachten werd de presentatie ingezet met straffe prestaties van Apple. Zo kregen we van CEO Tim Cook te horen dat de Apple Watch het "nummer 1-horloge" is ter wereld. Nadien gaf hij het podium aan directielid Jeff Wiliams, die de nieuwste Apple Watch Series 4 kwam voorstellen. Buiten de gebruikelijke vernieuwingen komt de nieuwe smartwatch van Apple met een gezondheidstoepassing die kan tellen.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Niet alleen meet de Apple Watch de hartslag van de gebruiker - iets wat nagenoeg alle smartwatches doen - maar het toestel kan ook gebruikt worden als ECG. En dat is volgens Apple een primeur. Meer nog, Apple heeft voor de Apple Watch Series 4 de goedkeuring gekregen van de FDA, de geneesmiddelenwaakhond van de VS. Bovendien houdt de Apple Watch de hartslag bij en stuurt het toestel een signaal door naar een arts als er onregelmatigheden gemeten worden. 

Om die innovaties extra in de verf te zetten, kwam dr. Ivor Benjamin, de voorzitter van de Amerikaanse vereniging van cardiologen spreken over de "schitterende" samenwerking met Apple. De nieuwe toepassingen kunnen volgens hem nieuwe mogelijkheden bieden voor bijvoorbeeld klinische studies.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Een andere interessante toepassing van de Apple Watch is dat hij een val detecteert. Als de gebruiker na een minuut niet reageert, zendt de smartwatch een noodsignaal met locatie uit. 

Zeg niet XS maar "tien S"

Even later kwam er luid applaus uit de zaal, want het was tijd voor de nieuwe iPhone, de iPhone Xs. Of moeten we zeggen iPhone "tien S". Het toestel bevat de gebruikelijke updates, zoals een nieuwe chip (met artificiële intelligentie) en een verbeterde camera en batterij. Wat opvalt, is dat er dit jaar een groter model bij komt. De iPhone Xs Max, een toestel dat 6,5 inch groot is. Hiermee is de iPhone Xs Max de grootste iPhone tot nu toe.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Naast deze twee modellen, heeft Apple ook een goedkoper model gelanceerd, de iPhone Xr. In tegenstelling tot de Xs en de Xs Max heeft het geen oled-scherm, maar een lcd-scherm van 6,1 inch. En omdat het toestel geen "bezels" (randen rond het scherm) heeft, heeft het een scherm dat groter is dan de iPhone 8 Plus van vorig jaar. 

Omdat de iPhone X vorig jaar een valse start had genomen, belooft Apple dat het toestel dit jaar sneller beschikbaar zal zijn. Voor de liefhebbers in ons land is er goed nieuws: België is een van de eerste landen waar de nieuwste toestellen gelanceerd zullen worden. 

De Apple Watch Series 4 zal minstens 429 euro kosten. De iPhone Xr begint bij 859 euro. De Xs en de Xs Max beginnen bij respectievelijk 1.159 en 1.259 euro. Hiermee is de Xs Max naast de grootste ook de duurste iPhone ooit.

Meest gelezen