Videospeler inladen...

Federale politie gaat Schild & Vrienden volgen, maar vindt hen geen grote bedreiging

De radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden is toegevoegd aan de lijst van organisaties die de federale politie in het oog houdt. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Jambon. De beweging wordt wel door de veiligheidsdiensten nog altijd beschouwd als weinig gevaarlijk. 

"Hebben journalisten betere informanten dan de Staatsveiligheid?", met die vraag zette parlementslid voor Groen Stefaan Van Hecke meteen de toon in de commissie Justitie. In die commissie en in de commissie Binnenlandse Zaken werd vandaag uitgebreid gedebatteerd over de reportage over Schild & Vrienden die ons magazine "Pano" uitzond. Er werden vragen gesteld over de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden aan minister van Binnenlandse Zaken Jambon en minister van Justitie Geens. 

De Staatsveiligheid kende de geheime chatbox van Schild & Vrienden niet, waar racistische en seksistische uitspraken en foto's werden gepost. "De Staatsveiligheid beschikt over de nodige onderzoeksmiddelen om in te breken in dat soort chatboxen, maar er waren geen aanwijzingen van mogelijke strafbare feiten", zo verklaarde minister van Justitie Geens.

Intussen is de radicaal-rechtse beweging Schild & Vrienden wel toegevoegd aan de lijst van organisaties die de federale politie nauwgezet gaat volgen, zo zei minister van Binnenlandse Zaken Jambon. De organisatie werd sinds vorig jaar wel al door de Staatsveiligheid gevolgd en haar oprichter Dries Van Langenhove sinds 2012.

Toch heeft het OCAD, dat het dreigingsniveau inschat, Schild & Vrienden altijd beschouwd als weinig gevaarlijk, zei de minister nog. "De dreiging die uitgaat van de extreem-rechtse ideologie werd en wordt op dit moment als laag ingeschat. Extreem-rechts geïnspireerde incidenten, waarmee onder meer Duitsland werd geconfronteerd, zijn in ons land quasi niet opgemerkt. Temeer omdat extreem-rechts in ons land op het vlak van geweld slechts zwak is georganiseerd en weinig samenhang kent." 

Dreigingsniveau 2 voor journalist Tim Verheyden

Intussen heeft het OCAD het dreigingsniveau voor journalist Tim Verheyden, die de "Pano"-reportage maakte, vastgelegd op 2. Dat niveau betekent dat de dreiging "weinig waarschijnlijk" is. "Verheyden heeft klacht neergelegd voor bedreigingen", zo zei minister van Binnenlandse Zaken Jambon nog in de commissie.

Meest gelezen