Videospeler inladen...

Björn Soenens in Wilmington: "Als Florence vloedgolven tot zes meter hoog veroorzaakt, is de verwoesting totaal"

Aan de Amerikaanse oostkust wordt een van de zwaarste stormen van de voorbije decennia verwacht. Vooral in de staten Georgia, Virginia, en North en South Carolina wordt veel overlast verwacht. "Als Florence vloedgolven tot zes meter hoog veroorzaakt, is de verwoesting totaal", zegt Björn Soenens.

"Het is hier een hele bevreemdende situatie", zegt Soenens. "We zitten in een plaatsje genaamd Wrightsville Beach in Wilmington. Iedereen vertrekt hier. Ze hebben daarvoor tijd gekregen tot 20 uur (lokale tijd). De meesten zijn al weg. Maar achter mij bijvoorbeeld staat een familie die alles heeft ingepakt, klaar om te vertrekken, 

"De man zegt tegen mij: misschien zie ik mijn huis nooit meer terug. De vloedgolven kunnen misschien wel 6 of 7 meter hoog worden en als dat het geval is, dan is de verwoesting totaal."

De raad om het gebied te verlaten wordt goed opgevolgd, stelt Soenens vast. Hij ziet een grote solidariteit onder de mensen, en ook gelatenheid. "We zullen wel zien wat er gebeurt, zeggen ze. Laten we hopen dat het niet zo'n grote ramp wordt als voorspeld is", zegt hij. "Het probleem is dat er bakken regen uit de lucht zullen vallen als de orkaan boven land blijft hangen. Vooral overstromingen zullen dan het grote probleem zijn."

Intussen is orkaan Florence bijgesteld van categorie 4 naar categorie 3. Dat heeft het Nationaal Orkaancentrum bekendgemaakt. De situatie blijft wel "extreem gevaarlijk", zo luidt het.

Meest gelezen