Videospeler inladen...

Belgen en Britten strijden in 'partnership' tegen mensensmokkelaars

De Britse politie is bereid om in ons land nog meer mee te helpen bij de strijd tegen mensensmokkelaars. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd. Samen met staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken bracht hij een werkbezoek aan de haven van Zeebrugge. Volgende maand komen daar ook extra politiemensen.

Minister Jambon en staatssecretaris Theo Francken kondigden begin deze week een groot actieplan aan tegen transmigranten en mensensmokkelaars. De bedoeling is onder meer om de haven van Zeebrugge beter te beschermen tegen mensen die in Groot-Brittannië willen raken.

Gisteren trokken Jambon en Francken al de plas over, om een gesprek te hebben met de Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid. Ze vroegen er onder meer om Britse politieagenten naar ons land te sturen. Die zouden de Belgische politiepatrouilles moeten assisteren, zowel in de haven van Zeebrugge als op de snelwegparkings richting kust.

Vandaag gingen Jambon en Francken, samen met West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé, voor een werkbezoek naar de haven van Zeebrugge. Daar verklaarde minister Jambon dat zijn Britse collega Javid de bezorgdheden over transmigratie deelt.

“Die zegt: jullie problematiek van transmigranten is ook mijn problematiek en die dus bereid is in partnership om rond de beveiliging van Zeebrugge mee te werken”.

Javid zegt: zegt: jullie problematiek van transmigranten is ook mijn problematiek

Jan Jambon, minister Binnenlandse Zaken (N-VA)

Minister Jambon kondigde ook concrete maatregelen aan. Zo krijgt de havenpolitie in Zeebrugge er volgende maand minstens tien mensen bij. Er moet ook een cameranetwerk komen, hekkens, betere afgebakende zones en één groot commandocentrum.

Volgens staatssecretaris Francken is de hulp van de Britten nodig en nuttig. “Heel concreet zal het om een betere beveiliging van de haven gaan, ook met moderne technologieën zoals drones. Het zal gaan over politiepatrouilles. De politie van Groot-Brittannië is al actief in de haven; doet al controles samen met onze politie. Dat moet opgedreven worden. En dat mag van mijn part ook dieper weg in het land, op de snelwegparking.”

Het gaat om een betere beveiliging van de haven, ook met moderne technologieën zoals drones

Theo Francken, staatssecretaris voor Asiel en Migratie (N-VA)

Dit alles heeft een kostenplaatje. Het hele plan zou zo'n 20 miljoen euro kosten. “Dat gaat centen kosten en dat zal moeten bekeken worden”, zegt minister Jambon. “Al de betrokkenen zullen daar een deel van de last moeten dragen en ik heb begrepen dat de UK daar ook toe bereid is.”

Experts uit beide landen gaan nu aan de slag om op korte termijn iets op poten te zetten.

Staatssecretaris Francken begint deze week ook met een nieuwe ontradingscampagne, om migranten duidelijk te maken dat het geen zin heeft om via ons land te proberen naar de UK te reizen.

Meest gelezen