"Carwash gouverneur" herrijst in Zeebrugge

Ken je de "carwash van de gouverneur" nog? Dat is de wat oneerbiedige bijnaam voor een kunstwerk van de Japanner Toyo Ito. De metalen constructie stond vele jaren op de Burg in Brugge, vlakbij de ambtswoning van de gouverneur. Vandaar die bijnaam. Het kunstwerk raakte beschadigd en werd gedemonteerd. Maar nu is het hersteld en heropgebouwd in Zeebrugge, naast het nieuwe gebouw van het transportbedrijf ICO.

Toyo Ito maakte het kunstwerk in 2002, toen Brugge culturele hoofdstad van Europa was. Het paviljoen is een moderne constructie en was meteen omstreden. Tegenstanders vonden het niet passen bij de historische gebouwen van de Burg. Maar anderen vonden dat Brugge in het straatbeeld juist wel plaats moest geven aan hedendaagse kunst. Het kunstwerk raakte beschadigd toen een heftruck er tegen reed bij een evenement.

Zeebrugge

Na heel wat discussie werd het gedemonteerd in afwachting van een nieuwe bestemming. En die is er nu. Het kunstwerk staat vooraan in de achterhaven van Zeebrugge, dicht bij de nieuwe autoweg A11. Het kreeg een plaats naast het nieuwe gebouw van het transportbedrijf ICO. Dat bedrijf heeft Japanse aandeelhouders. Die zijn erg vereerd met het kunstwerk want Toyo Ito is een grote naam in de Japanse kunstwereld, zegt Marc Adriansens van ICO.

Meest gelezen