Facebook/MichaëlVanPeel

Culturele centra klagen praktijken doorverkoopsite Bemster.nl aan

Culturele centra klagen de praktijken van de Nederlandse doorverkoopsite Bemster.nl aan. Tickets voor voorstellingen in Vlaamse culturele centra worden er vaak voor een drievoud van de prijs aangeboden. Ertegen optreden, is echter niet evident. 

Twaalf culturele centra stuurden dit voorjaar al een mail naar Bemster.nl met de vraag om niet langer tickets van hun voorstellingen aan te bieden, staat er vandaag in de Mediahuis-kranten. "Het ging toen om een eerste golf", bevestigt Bart Van den Broucke van cc Belgica in Dendermonde aan VRT NWS.

"We waren erachter gekomen via de Facebookpagina van comedian Michaël Van Peel." Ook tickets voor zijn voorstellingen worden voor een drievoud van de prijs verkocht op de site, iets waarvoor hij zijn fans deze zomer nog waarschuwde. Hij vermeldde er expliciet bij: "Koop geen tickets via wederverkoopsites zoals bemster.nl! Je betaalt meer dan het dubbele van de officiële prijs en de tickets zijn mogelijk niet geldig. Koop enkel via de officiële websites van de theaters en de cc's. (...) De maximumprijs van mijn tickets is contractueel nergens meer dan 22 euro." 

"Tweede golf"

In het voorjaar werden de voorstellingen na een mail van de culturele centra van de website verwijderd. Bij de start van het nieuwe seizoen stelt het probleem zich echter opnieuw. "We zitten nu in de tweede golf. We hebben opnieuw een mail gestuurd, maar zonder effect", zegt Van den Broucke. "Het gaat in totaal om 810 optredens en shows in België.  Als dat allemaal frauduleus is, gaat het om veel geld." 

Probleem: geen wet op doorverkoop in Nederland

Het probleem met doorverkoopsites, is niet nieuw. In ons land bestaat er een wet rond de doorverkoop van concerttickets. Regelmatige doorverkoop en occasionele doorverkoop tegen een hogere prijs zijn verboden. Het is alleen toegelaten om af en toe een ticket door te verkopen, bijvoorbeeld wanneer je plots ziek bent. In Nederland is er geen wetgeving rond. 

Vorig jaar is er na lang aandringen van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) in Zwitserland wel een rechtszaak gestart tegen de doorverkoopsite Viagogo die ook al jaren tickets aan woekerprijzen aanbiedt, ook voor evenementen in ons land. 

Meldpunt fraude

Gedupeerden kunnen altijd een klacht indienen bij het meldpunt fraude. Wanneer er veel Belgische gedupeerden zijn, kan er via een Belgische rechter geprobeerd worden om de website in ons land te laten blokkeren. Tegen Bemster.nl zou het meldpunt fraude op dit moment 25 klachten ontvangen hebben. 

"Ons advies is dan ook dat elk individueel centrum een melding doet bij het meldpunt fraude van de FOD Economie zodanig dat het kan opgevolgd worden", zegt Leonie Janssens, coördinator van de Vereniging Vlaamse Cultuur- en Gemeenschapscentra, in "De ochtend" op Radio 1. "Ik heb ook vernomen dat -wanneer er genoeg meldingen binnenkomen- de FOD Economie het wel overweegt om juridische stappen te ondernemen. Wij overwegen ook om opnieuw contact op te nemen met het kabinet van minister Peeters om daar verder in gesprek over te kunnen gaan." 

Herbeluister het gesprek met Leonie Janssens in "De ochtend": 

Koop enkel via officiële websites

De gouden regel bij het aankopen van concerttickets en tickets voor andere voorstellingen, blijft dan ook: koop enkel tickets via de officiële websites van het evenement, of via de website van de theaters of de culturele centra en niet via de eerste de beste website die er naar boven komt na een zoektocht via bijvoorbeeld Google. 

Meest gelezen