VRT

Doorlichting Museum voor Schone Kunsten in Gent is begonnen

In Gent starten ze vandaag dan toch met de doorlichting van het Museum voor Schone Kunsten, in de zaak rond Russische kunstwerken. De doorlichting zal nagaan of het museum juist heeft gehandeld toen ze afspraken maakte met de Russische kunsthandelaar Toporovski.

Begin dit jaar was er heel veel te doen over een tentoonstelling met Russische kunst in het MSK. De handelaar van wie de kunstwerken zijn, zou volgens internationale experts vervalste werken hebben in zijn collectie.

Op dit moment loopt er een gerechtelijk onderzoek om de echtheid van die 24 kunstwerken te onderzoeken. Maar de stad Gent wil ook weten of het museum juist heeft gehandeld, toen het afspraken maakte met de kunsthandelaar.

Het stadsbestuur had in maart al een doorlichting besteld, maar omdat er documenten in beslag zijn genomen door het gerecht, kon die toen niet doorgaan. "Maar nu starten we toch met het onderzoek", zegt schepen van cultuur Annelies Storms, "we gaan het resultaat van het gerechtelijk onderzoek niet afwachten."

Het bureau Ernst en Young gaat de doorlichting voeren, ze verwachten de eerste resultaten binnen twee maanden.

Meest gelezen