Politievakbonden boycotten nieuwe flitsmarathon in oktober

Drie van de vier politievakbonden zullen de nieuwe flitsmarathon van de geïntegreerde politie op 17 en 18 oktober boycotten. Dat meldt VTM Nieuws.  De politiebonden van ACV, ACOD en NSPV willen daarmee vooral protesteren tegen het tekort aan politiemensen en de afbouw van hun statuut. 

Voor ACV-politie is de maat vol, zegt Joery Dehaes. "We hebben een tekort van om en bij de 4.000 politiemensen en dat probleem van onderbemanning blijft maar duren.  En daar bovenop komt nog eens de afbouw van ons statuut, het verlies aan vergoedingen en het afschaffen van onze ziekteregeling. Dit is een noodkreet vanuit alle diensten, zowel vanuit de federale als de lokale politie."

Het is jammer dat we de flitsmarathon moeten boycotten om een duidelijk signaal te geven

Joery Dehaes, ACV-politie

"En dus gaan we de nieuwe flitsmarathon boycotten", zegt Dehaes, "en dat is jammer, want die dient een nobel doel, maar het is nodig om een duidelijk signaal te geven dat het zo niet verder kan."

Ook Marc Duplessis van ACOD-politie zegt dat er een grens is bereikt. Politiemensen spannen zich maximaal in, maar de overheid heeft geen respect voor hen, integendeel ze organiseert een aanval op ons statuut, zegt hij.

Geen opleiding voor nieuwe opdracht in transmigrantencentrum

Duplessis klaagt eveneens het grote tekort aan politiemensen aan. Daarnaast heeft hij grote vragen bij de inzet van politieagenten in het nieuwe transmigrantencentrum in Steenokkerzeel. 

Morgen al moeten een aantal politieagenten starten in het centrum waar opgepakte transmigranten uit het hele land zullen worden samengebracht. "Maar zij hebben daarvoor geen opleiding gekregen en het is ook niet duidelijk wat precies hun opdracht is", klaagt de ACOD-vakbondsman aan. 

Ook maakt hij zich zorgen over de gezondheidstoestand van de transmigranten, die ook de gezondheid van de politiemensen in gevaar zou kunnen brengen. Op dat vlak is niets geregeld, zegt hij. 

Naast ACV- en ACOD-politie wil ook de politiebond NSPV meedoen aan de boycot van de flitsmarathon. De liberale politiebond VSOA doet niet mee en vindt de aankondiging van de actie voorbarig.

Meest gelezen