Videospeler inladen...

Europese Unie begint procedure tegen Hongarije voor schending Europese waarden

De Europese lidstaten beginnen een procedure tegen Hongarije voor schending van de Europese waarden. Daarover werd een tweederdemeerderheid gehaald in het Europees Parlement. Het gaat om de procedure die is opgetekend in artikel 7.1 van het EU-verdrag. 

Het rapport van GroenLinks Europarlementslid Judith Sargentini is erg kritisch voor de Hongaarse regering en de Hongaarse premier Viktor Orbán. Volgens het rapport vormen een aantal ontwikkelingen in Hongarije een "systemische bedreiging" voor de Europese waarden. Het omschrijft problemen bij het verkiezingsproces, de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de rechten en vrijheden van burgers. 

Orbán kwam zich gisteren in Straatsburg nog verdedigen tegen de kritiek van de Europese volksvertegenwoordigers, maar hij kon hen dus niet overtuigen. Met de procedure kan Europa sancties opleggen aan het land. Wat die sancties precies zijn, is niet helemaal duidelijk, maar een mogelijkheid is dat Hongarije zijn stemrecht in de EU verliest.

In het Europees Parlement stemden 448 parlementsleden voor, 197 tegen en 48 onthielden zich. In feite stemden alle partijen voor, Vlaams Belang stemde tegen en de N-VA onthield zich.

Primeur voor Europees Parlement, tweede keer in Europa

Eerder startte de Europese Commissie al een soortgelijke procedure tegen Polen. Ook die procedure kan leiden tot het afnemen van het stemrecht. In juni was er nog een hoorzitting waarbij de Poolse regering urenlang op de rooster werd gelegd over de controversiële hervormingen van het gerechtsapparaat. Het is nog niet duidelijk wat de Commissie nu voort zal ondernemen. 

De procedure tegen Hongarije is niet door de Commissie, maar wel door het Europees Parlement ingesteld, een primeur voor Europa.

Meest gelezen