Videospeler inladen...

Europees Parlement keurt omstreden hervorming auteursrecht goed

In het Europees Parlement is de hervorming van het auteursrecht goedgekeurd. Die hervorming is nodig om mee te kunnen in het digitale tijdperk. Internetgiganten zoals Google en Facebook zullen voortaan artiesten, auteurs en journalisten beter moeten vergoeden. 

Artikel 13 van de tekst bepaalt dat platformen direct aansprakelijk zijn voor eventuele auteursrechtschendingen die door hun gebruikers worden gemaakt, zoals het uploaden van materiaal dat auteursrechtelijk beschermd is. Daardoor zouden grote spelers zoals Google (Youtube) en Facebook verplicht worden op een of andere manier alle content van sites vooraf te filteren.  Kleine internetplatformen zouden buiten de nieuwe regeling vallen. Ook individuele hyperlinks met enkele woorden uitleg naar artikelen blijven mogelijk.

Het was voor de stemming onduidelijk hoe de parlementsleden het rapport van de Duitser Axel Voss zouden hertekenen. Uiteindelijk raakte het rapport goedgekeurd, met inbegrip van artikel 13. Volgens critici zou de verplichting een "filter" in het leven roepen en het internet censureren.

De stemming in het parlement is nog maar het beginpunt van verdere onderhandelingen met de Europese Commissie en de Raad van Ministers.  Die onderhandelingen zullen niet eenvoudig zijn, zodat de nieuwe regels over het auteursrecht nog lang op zich kunnen laten wachten.

Meest gelezen